jun
9
2022

Training ‘Faciliteren kan je leren’

Sociaal-cultureel werken, Vrijwillige inzet, Werken met groepen

Nieuws

In het weekend van 23 tot 25 september organiseert Tractie in Brugge de training ‘faciliteren kan je leren’, voor mensen die actief zijn in actiegroepen of middenveldorganisaties en hun vaardigheden in het begeleiden en ondersteunen van groepen verdiepen, bijschaven en oefenen.

Leren faciliteren, iets voor jou?

  • Droom jij ook van een andere wereld? Ben je als vrijwilliger, medewerker, begeleider … actief in een actiegroep, buurtcomité, middenveldorganisatie of NGO? 
  • Ervaar je soms dat vergaderingen of bijeenkomsten moeizaam verlopen en weinig resultaat opleveren? Merk je dat sommige stemmen niet aan bod komen of dat mensen geen aansluiting vinden bij de groep en afhaken?
  • Wil je jouw vaardigheden in het begeleiden en ondersteunen van groepen verdiepen, bijschaven en oefenen?

Doe dan mee met het trainingsweekend ‘faciliteren kan je leren’ van Tractie. Faciliteren betekent: ‘gemakkelijker maken’. Als facilitator ondersteun je groepen bij hun bijeenkomsten, vergaderingen en besluitvorming, zodat die gemakkelijker lopen en iedereen mee kan doen. Op die manier help je groepen aan verandering te werken. 

Wat doen we?

Tijdens dit trainingsweekend leer je al doende de basishouding, tools en methodieken kennen voor het inclusiever en effectiever begeleiden van groepen. 

Je ervaart, oefent en leert:

  • wat ‘faciliteren’ inhoudt 
  • hoe je zelf de rol van facilitator kan opnemen
  • hoe je als facilitator bijeenkomsten, vergaderingen en besluitvorming inclusiever kan maken
  • welke methodieken en tools je als facilitator kan inzetten 
  • hoe je een groep kan helpen beslissingen te nemen 

We wisselen goede voorbeelden, pijnpunten en valkuilen uit met andere mensen uit de bredere ‘beweging voor verandering’. 

Verwacht je aan een (inter)actieve training. We leren met ons hoofd, hart en handen. We vertrekken van de ervaringen en kennis die er in de groep aanwezig zijn en werken met de dynamieken die tijdens de training aan de oppervlakte komen. De sessies worden telkens door een duo begeleid zodat je kennismaakt met verschillende stijlen, identiteiten en persoonlijkheden.

Meer informatie op www.tractie.be


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top