apr
22
2020

Veelgestelde vragen bij digitaal samenwerken

Geen categorie

Hoe kan je een document elektronisch handtekenen?

Een digitale handtekening kan een handgeschreven handtekening vervangen en kan je plaatsen met behulp van je e-id, een kaartlezer en je bijbehorende pincode.

Een gemakkelijke manier van werken is om je document om te zetten in PDF, deze kan je dan digitaal tekenen via Acrobat Reader (en je e-id, kaartlezer en bijhorende pincode).

Wat is de ideale lengte van een webinar? En van een screencast? Een webinar duurt idealiter tussen de 30 en 60 minuten voor gratis webinars, en tussen de 45 en 75 minuten voor betalende. Laat ze zeker niet té kort duren. Deelnemers schrijven zich in voor een webinar, reserveren er tijd voor en verwachten er dan ook wel iets van. Verplaats je bij het inschatten van de lengte van je webinar in de dagelijkse werkzaamheden en context van je publiek. Zo kan je de duur beter inschatten. Nog een tip: timing is alles. Begin op tijd en hou je aan de duur zoals je die meedeelde. Om je deelnemers actief en aandachtig te houden bouw je best interactieve momenten in, zoals een poll of een chat. Voor webcasts ben je minder aan tijd gebonden. Hierbij kan je variëren van heel korte filmjes, een kleine wenk of instructie van 5 minuten, tot een omstandige toelichting van een project of methodiek..
Zijn beeldbeltools bruikbaar voor mensen met een beperking?

Hoe toegankelijk en bruikbaar zijn de beeldbeltools voor mensen met een tijdelijke of permanente beperking?

Bij Stichting Accessibility, het Nederlandse Expertisecentrum voor toegankelijke ICT, testten een dove en een blinde collega een aantal van die tools. Hun bevindingen vind je in dit rapport.

Conclusie: alle tools behalve Jitsi zijn op een bepaalde manier toegankelijk voor slechtzienden. De voorkeur van Stichting Accessibility gaat uit naar Google Hangouts en Google Meet.

Gratis of betalend?

‘There is no such thing as a free lunch’. Ook opensourcesoftware heeft een kost. Ook al is de code van de software vrij beschikbaar, de installatie, hosting en het onderhoud kosten altijd wel iets – ook als je alles zelf doet of door derden laat uitvoeren.

De meeste tools werken met abonnementsformules op maandbasis die in veel gevallen ook maandelijks opzegbaar zijn. Heel handig in tijden zoals deze.

Velen bieden ook een gratis basisabonnement aan. Dat betekent dat je het product slechts voor een bepaalde periode gratis kan gebruiken of dat je niet over alle functionaliteiten beschikt. Lees dus zeker de beschrijving voor je een software installeert.

Kan ik een webinar verzorgen met de ingebouwde microfoon en camera van mijn laptop?

Ja, dat lukt normaal gezien wel. Test dit wel even op voorhand. Ons webinar over video- en chatplatformen is opgenomen met de ingebouwde microfoon en camera van een iMac.

Ga je toch liever voor een externe camera en microfoon? Op deze twee websites vind je alvast een overzicht van enkele goede modellen:

Een goede combinatie: de Logitech HD Pro C920 camera met de Blue Yeti usb microfoon.

Op zoek naar meer tips om je webinar professioneel aan te pakken?

Kan ik met één betalend Zoom-account in mijn organisatie al aan de slag?

Ja, hiermee geraak je al een heel eind. Zo kan je met één account verschillende collega’s, bijvoorbeeld lesgevers, een Zoom-sessie laten geven.

Het vraagt wel wat planwerk, want met één account kan je geen sessies parallel geven, enkel achtereenvolgend.

Stel dat je één betalend account neemt op de naam van je organisatie, dan kan je op twee verschillende manieren te werk gaan om deze door meerdere collega’s te laten gebruiken. Ofwel laat je je collega’s één voor één je organisatie-account gebruiken. Weet wel dat ze dan steeds je publiek gaan toespreken als organisatie. Of je maakt het persoonlijker door je collega’s toe te voegen als co-host. Je start dan eerst je Zoom-meeting als organisatie en duidt daarbij een co-host aan. De co-host krijgt een aantal rechten waarover de host ook beschikt en kan zo de Zoom-sessie (in goede banen) leiden.

Zoom: wat zijn ‘Breakout-sessies’?

Zoom beschikt over de mogelijkheid om een grote sessie op een zeker moment op te delen in (tot 50) kleinere deelsessies waar je deelnemers in kleine groepjes kunnen vergaderen om daarna als grote groep terug samen te komen.

Kan ik als non-profitorganisatie korting krijgen op Zoom?

Zoom is momenteel gratis voor scholen. Als non-profit kan je een fikse korting krijgen via Socialware.

Kan je Microsoft Teams inzetten voor live-events, zoals een webinar of online lezing?

Ja. Met Microsoft kan je webinars organiseren. Deze heten Live events en organiseer je via Teams. De voorwaarde? Dat je over een van de volgende licenties beschikt: Office 365 Enterprise E1, E3, E5 of Office 365 A3 A5.

Hoe je een Live event organiseert, leer je hier:

Is Microsoft Teams gratis?

Teams kan je tijdens de coronacrisis tijdelijk gratis gebruiken.

Hiervoor heb je een erkenning nodig als non-profit. Die kan je aanvragen via Socialware. Je krijgt dan een erkenningsnummer waarmee je via https://nonprofit.microsoft.com je abonnement bij Microsoft kan aanvragen.

Hier vind je een overzicht van de verschillende Office 365-abonnementen.

Bestaan er tools om met een soort memory aan de slag te gaan? Om vragen en weetjes in spelvorm te gieten?

Zeker. De tools die je hiervoor kan gebruiken vallen onder de noemer ‘auteurstools’, toepassingen om digitaal lesmateriaal mee te maken. Hiermee kan je op een relatief eenvoudige manier digitale oefeningen, interactieve presentaties, spelletjes of testen maken.

Een aantal voorbeelden van dergelijke tools zijn H5P en Xerte. Voor meer informatie over Xerte kan je ook gaan kijken op Toll-net.

Wil je zelf graag een memoriespel maken met H5P? Bekijk dan zeker dit filmpje.

Zijn beeldbeltools veilig?

Welke technische maatregelen kunnen bedrijven achter de beeldbelsoftware nemen zodat je veilig online kan vergaderen?

  1. Door een veilige en geëncrypteerde verbinding (TLS en bij voorkeur geëncrypteerd) op te zetten tussen jou en de server van de beeldbeltool waarmee je verbonden bent. Vergelijk dit met de https van een webiste. Op deze manier kan er alvast niets lekken tussen jou en de beeldbelserver.
  2. Door een veilige en geëncrypteerde verbinding op te zetten tussen de deelnemers aan een videoconferentie. De zogenaamde end-to-endencryptie.

Die zorgt ervoor dat het gesprek tussen de deelnemers geëncrypteerd is. Dus van zodra het gesprek jouw kamer verlaat is het geëncrypteerd tot het binnenkomt bij de andere deelnemer. Dat betekent dat onderweg niemand het gesprek kan lezen, ook het bedrijf achter de beeldbeltool niet.

Bij voorkeur combineren beeldbeltools beide soorten beveiliging, maar in de praktijk is dit meestal niet het geval.

Hier vind je een overzicht van de voornaamste beeldbeltools en hun type beveiliging.

Hoe breng je een VPN-verbinding tot stand?

Een Virtual Private Network of VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Hoe? Door zowel het IP-adres van je computer als je locatie te verbergen. Dit wil zeggen dat je een ander IP-adres én een andere locatie gaat gebruiken. Gecombineerd met de versleutelde tunnel ben je beter beveiligd tegen hackers.

Je kan dit op twee manieren doen. Ofwel activeer je een VPN via je browser waardoor het surfen via die browser over de VPN zal gebeuren. Ofwel activeer je een VPN op je computer waardoor àl je netwerkverkeer via een VPN loopt.

De browser Opera heeft een ingebouwde mogelijkheid om een VPN te activeren. Voor Firefox en Chrome bestaan ook een aantal plugins die een VPN mogelijk maken. De meeste bieden een gratis basisversie aan en een betalende dienst voor een betere service.

Wil je al je internetverkeer van je computer over een VPN laten gaan, dan kom je meestal uit op een betalende dienst zoals hidemyass.comhttps://privatevpn.com/ of https://protonvpn.com/. Deze laatste biedt ook een gratis basisversie aan. Met deze basisversie surf je niet aan de hoogste snelheid en beschik je maar over een beperkt aantal virtuele locaties om je te verbergen.

Meer weten over VPN? Ga zeker eens kijken op https://www.vpngids.nl.


vincent sennesael

vincent sennesael

Scroll naar top