Divers landschap

Grote diversiteit

Door de evoluties in vrijwillige inzet en verenigen ontstond een divers landschap aan lokale vrijwilligersgroepen. Niet alleen lokale afdelingen van organisaties, maar ook autonome lidorganisaties binnen federaties of losse burgerinitiatieven. En ook die verschillende soorten vrijwilligersgroepen zijn niet eenvormig. Als organisatie heb je voor de begeleiding van al die groepen dus best een goed afgestemde organisatiestrategie.

Durf in hokjes te denken

We zijn geen voorstander van hokjesdenken. Toch helpt een zekere categorisering binnen het diverse landschap van vrijwilligersgroepen. Geen hokjes die vastzetten. Groepen begeleiden vraagt nu eenmaal flexibiliteit. Wel categorie├źn die helpen om als begeleider grip te krijgen op een complexe realiteit. Hokjes waar je je bewust van bent, zodat je ze goed en kritisch kunt toepassen.

Levensfasentool

De levensfasentool die Joris Piot ontwikkelde in zijn boek Eat, love, volunteer: hoe vrijwilligers ondersteunen hanteert een relevante typologie. De tool is gebaseerd op de levensfase waarin een vrijwilligersgroep zich bevindt: startend, autonoom, routineus of verstillend.

Scroll to Top