mei
18
2021

Enchanté wint Ultima sociaal-cultureel volwassenenwerk

Burgerinitiatief

Praktijk

Op dinsdag 18 mei reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2020 uit in Landcommanderij Alden Biesen. De awardshow was dit jaar volledig digitaal en werd gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1.

Met de cultuurprijzen wil de Vlaamse Gemeenschap blijk geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van twaalf laureaten uit evenveel verschillende disciplines (Algemene Culturele Verdienste, Amateurkunsten, Architectuur, Beeldende Kunst, Circus, Cultureel Ondernemerschap, Film, Immaterieel Cultureel Erfgoed, Letteren, Muziek, Podiumkunsten en Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk).

Ultima 2020 voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

De jury kent de Ultima 2020 voor sociaal-cultureel volwassenenwerk toe aan Enchanté. Enchanté ontstond in 2018 in Gent. Geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven in onder andere Parijs stampte een aantal geëngageerde vrijwilligers een burgerinitiatief uit de grond dat een netwerk van hartelijke handelaars rond zich verzamelde. In de deelnemende handelszaken kunnen mensen in kwetsbare situaties terecht voor een aantal gratis diensten. Ze kunnen er terecht om iets te eten of te drinken, voor een babbel, een plek om op te warmen, enzovoort. Sommige diensten bieden handelaars zelf aan, andere worden geschonken door de gemeenschap, in de vorm van bijvoorbeeld een uitgestelde koffie, een kom soep of zelfs een theatervoorstelling.

“Enchanté empowert en laat mensen in een moeilijke situatie in hun waardigheid. Het is deze emancipatorische visie op inclusie die de jury waardeert en wil bekronen.”

Enchanté empowert en laat mensen in een moeilijke situatie in hun waardigheid. Het is deze emancipatorische visie op inclusie die de jury waardeert en wil bekronen. De organisatie richt zich niet op specifieke doelgroepen maar ontwikkelt een aanbod dat voor iedereen toegankelijk is en inspeelt op de noden van kwetsbaren in de samenleving. Enchanté formuleert een innovatieve oplossing die mensen in een kwetsbare positie opnieuw betrekt bij de samenleving.

Enchanté verspreidt deze visie bovendien zeer breed. Niet enkel de handelaars worden betrokken, maar ook de andere bezoekers aan de deelnemende handelszaken komen in aanraking met het concept en worden uitgenodigd om deel te nemen. Ervaringsdeskundigen worden als ambassadeurs betrokken, en op veel plaatsen creëert Enchanté een gevarieerdere sociale mix.

Een hart onder de riem

Het voorbije jaar was geen eenvoudig jaar, en dat was ongetwijfeld ook voor Enchanté het geval. Voor een werking die voor een groot deel steunt op handelszaken was de herhaaldelijke noodzakelijke sluiting van deze zaken een zware domper. Toch toonde Enchanté zich veerkrachtig en flexibel. Waar mogelijk werd het aanbod verdergezet, en ook nieuwe uitdagingen werden het hoofd geboden. De coronacrisis zette geen rem op de werking van Enchanté, maar diende net als katalysator om meer te doen, om nieuwe dingen te doen, en om nog meer mensen te bereiken. 2020 was het eerste jaar dat er naast uitgestelde koffies en kommen soep ook uitgestelde bedden werden aangeboden.

“De coronacrisis zette geen rem op de werking van Enchanté, maar diende net als katalysator om meer te doen, om nieuwe dingen te doen, en om nog meer mensen te bereiken.”

De jury wil ten slotte de volledige sociaal-culturele sector een hart onder de riem steken. In een zwaar jaar toonde de sector het beste van zichzelf, en zetten talloze personeelsleden en vrijwilligers zich dagelijks in om kwetsbare groepen te blijven bereiken en te zorgen dat niemand uit de boot viel.

Over de Ultimas

De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt, sinds 2018 aangevuld met de BILL Award voor jong artistiek talent.


Hilke Charels

Hilke Charels

Scroll to Top