• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Socius.be

Steunpunt sociaal-cultureel

  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • Slideshare
  • Login
  • Start
  • Socius
    • Wat we doen
    • Hoe we het doen
    • Maak kennis met het Socius-team
    • Prijspolitiek
    • Zaalverhuur
  • Sector
    • Over de sector
    • Werksoorten
    • Organisaties
    • Vacatures
  • Decreet
  • Agenda
  • Nieuws
  • Blog
  • Kennis
    • Artikels
    • Tools
    • Publicaties
  • Contact

Mobiliseren met impact? Dit zijn de 10 tips van Climate Express

17 oktober 2019 door Hilke Charels

Als je er die dag zelf bij was, staat 2 december waarschijnlijk voor altijd in grote groene letters in je geheugen gegrift. De dag waarop Climate Express en de Klimaatcoalitie maar liefst 75 000 burgers mobiliseerden om naar Brussel te komen en van zich te laten horen voor het klimaat. En meteen ook het startschot van een golf klimaatbetogingen over heel het land. Hoe ze erin slaagden zoveel mensen te mobiliseren? Één pasklaar antwoord hebben ze niet, maar Charlotte Scheerens en Zanna Vanrenterghem van vrijwilligersorganisatie Climate Express delen wel graag hun tips voor een impactvolle campagne.

TIP 1: ZET JE ACTIE OP DE KAART

Zanna: “Onze achterban was natuurlijk al vroeger op de hoogte van de actie, maar de officiële aankondiging hebben we pas op 26 oktober gedaan. Een dikke maand voor de mars dus. En we voelden het meteen: we moeten het op de kaart zetten. In onze communicatiestrategie hebben we sterk ingespeeld op wie de mensen zijn die we wilden bewegen om naar Brussel te komen. Een heel positief narratief.”

Charlotte: “We hebben vooral gemikt op die mensen die er niet bij zouden zijn zonder een communicatieboost. Het was een beetje een wilde gok, maar we hebben er bewust voor gekozen om al op voorhand over ‘de grootste klimaatmars in België ooit’ te spreken in onze communicatie. We hebben er wel over gediscussieerd hoor: is dat niet te riskant? Het vorige recordaantal klimaatbetogers in België was 15 000 en dat leek ons niet onoverbrugbaar. Volgens mij heeft dat echt gewerkt om mensen het gevoel te geven dat ze erbij moésten zijn. Dit maakte ook dat de pers onze boodschap van in het begin mee verspreidde.”

“Het was een beetje een wilde gok, maar we hebben er bewust voor gekozen om al op voorhand over ‘de grootste klimaatmars in België ooit’ te spreken.”
TIP 2: GA VOOR EEN SIMPEL VERHAAL

Zanna: “Vertel een eenvoudig verhaal. Een verhaal dat zowel mensen als organisaties aanspreekt. Want hetzelfde verhaal moet iedereen samenbrengen. Of je nu een organisatie bent die logistieke of budgettaire ondersteuning kan bieden, of een persoon die zijn of haar lijf in de strijd gaat gooien. Ons verhaal: we moeten massaal op straat komen op de eerste dag van de internationale klimaattop in Polen en onze stem laten horen voor het klimaat voor het te laat is. We need to build a better future and we need to start right now.”

TIP 3: GA VOOR EEN VISUELE STIJL DIE ERUIT SPRINGT

Charlotte: “Het is niet zo dat het klimaat nog een heel hoog geitenwollensokkengehalte heeft, maar je moet het wel wat meer hands-on en hip maken zodat je een breed publiek kan aantrekken. We hebben bewust voor héél flashy kleurtjes gekozen zodat ons evenement zou opvallen tussen alle andere Facebookevents.”

Zanna: “Een grafisch genie heeft onze ontwerpen gemaakt. Die handjes en de felle kleuren, daar is eigenlijk veel mee begonnen. Je hergebruikt die grafische elementen continu, dus je moet je campagne visueel heel goed uitdenken.”

TIP 4: CREËER EEN JOURNEY DIE THUIS AL BEGINT

Zanna: “Naast Facebook was onze website www.claimtheclimate.be ook heel belangrijk. We hebben er altijd meer van willen maken dan enkel een mars. We wilden de journey al bij de mensen thuis laten beginnen. Daarom hebben we een website opgezet waarop mensen zich konden registreren en hun route aangeven. 30 000 mensen schreven zich in, wat gigantisch veel is.”

Charlotte: “Als je je route registreert, krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van de actie. Je voert niet gewoon uit, je bent de actie. Veel mensen zijn in groep gekomen, met de fietsende burgerprotestbeweging Critical Mass bijvoorbeeld. Zo ontstaat er een buzz: je komt samen met anderen en je bent zelf in actie. Het is belangrijk om deelnemers dat ownership te geven.”

TIP 5: GA PARTNERSCHAPPEN AAN

Charlotte: “Misschien nog de beste tip: speel niet soloslim. We hebben een goede samenwerking gehad met de Klimaatcoalitie die heel breed mobiliseert. Maar er zijn ook partners zelf naar ons gekomen. Zo heeft het ecologische festival Paradise City zich aangeboden om ons evenement Dance for the Climate na de mars te organiseren. Dat was een geschenk uit de hemel. Het paste in ons concept, ze zijn heel professioneel en ze hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat mensen langer bleven.”

Zanna: “We hebben ook extra publiek bereikt dat we anders niet zouden bereiken. Zoek daarom naar ‘unusual suspects’ als partners.”

Charlotte: “MIVB is naar ons gekomen met de vraag ‘Wat kunnen we doen?’. Ze hebben een week voor de mars bordjes gehangen in de metrostations. Dat zijn cadeaus. Zo’n reclamecampagne hadden wij nooit kunnen betalen. Greenpeace heeft een volledige backpage in de Metro gekocht. Het is echt dankzij die samenwerkingen dat Claim The Climate zo’n succes was.”

“Speel niet soloslim. Zoek partners.”
TIP 6: OMRING JE MET MENSEN DIE HET BETER WETEN

Zanna: “Dit is echt wel belangrijk: omring je met mensen die het beter weten dan jou. Je moet het warm water niet heruitvinden. Elke partner heeft zijn expertise en laat die partner dan ook doen. Dan moet je daar zelf niet mee bezig zijn. Vraag ook raad aan experten. Mijn ex-stiefvader is bijvoorbeeld reclame-expert. Hij heeft ons van in het begin begeleid: zo moet jullie logo eruitzien, dit moet jullie verhaal zijn, … Pitch je verhaal bij mensen buiten jouw bubbel en luister naar wat ze te zeggen hebben.”

 TIP 7: SPEEL IN OP EMOTIES

Charlotte: “Je moet niet op de ratio inspelen, maar op het gevoel. Mensen moeten iets voelen en moeten zich verbonden voelen met jouw organisatie. Waarom willen ze meedoen? Het draait om die emotionele klik. Je kan niet de hele tijd mobiliserende boodschappen brengen. Je moet die afwisselen met inhoud en persoonlijke verhalen.”

Zanna: “Als je aan mensen die naar zo’n mars gaan vraagt wat ze ervan vonden, zeggen ze bijna allemaal ‘Amai, ik ben echt onder de indruk’. Het is heel belangrijk dat je dat gevoel in je communicatie achteraf terug oproept. Daarom hebben we verschillende aftermovies gepubliceerd op YouTube en Facebook, onder andere van een opa die meestapt. Ik moet nog altijd huilen als ik dat filmpje zie. Het is dat gevoel dat maakt dat je je aansluit bij een vrijwilligersorganisatie. Dat je zegt ‘F*ck, ik wil er in mijn persoonlijk leven iets aan doen’.”

TIP 8: CREËER EEN COMMUNITY VAN VRIJWILLIGERS

Zanna: “Ik was echt onder de indruk van de mensen die tijdens het weekend van de mars om 7u ’s morgens opdaagden om een hele dag in de regen hekken te bouwen. Dat heeft mij zo geraakt. Naast je vaste vrijwilligers heb je natuurlijk ook ad hoc vrijwilligers nodig op de dagen voor en van je actie. Maak daar een gemeenschap van. Wij hadden een vrijwilligersstandje met eten voor hen. Zij geven hun dag op voor jou, apprecieer dat en doe daar achteraf iets duurzaams mee. Stuur hen een bedanking, zorg dat ze zich bij jou kunnen aansluiten.”

“Iedereen had een krop in de keel. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik terugdenk aan al die energie.”

Charlotte: “Mijn vrienden en mijn ouders hebben pintjes getapt op het event. Dat vond ik een  hilarisch zicht. Sommigen waren voor het eerst op een mars, zoals mijn moeder. Claustrofobisch tot en met, maar ze liep daar wel tussen 100 000 mensen. Dat was zeer ontroerend. Iedereen had een krop in de keel. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik terugdenk aan al die energie.”

Zanna: “Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n productieve dag gehad. Je begint om 7 uur ’s morgens, je gaat om 9 uur ‘s avonds naar huis. Puur op adrenaline. Als ik bedenk wat ik op die 14 uur allemaal gedaan heb … Op gewone dagen doe ik er soms een uur over om 3 mails te versturen (lacht).”

Charlotte: “Je leeft ‘on a high’. Endorfines voor het klimaat!”

TIP 9: EXPECT THE UNEXPECTED

Zanna: “Wij hadden echt nooit verwacht dat Claim The Climate zo’n groot succes zou zijn. Daardoor hadden we niet echt een strategie die ons voorbereidde op de gevolgen: in de politiek, in de media, de verontwaardiging van de mensen, … Je werkt toe naar je grote momentum, maar je mag niet vergeten dat wat erna komt even belangrijk is.

Charlotte: “Na een actie mag je eindelijk weer slapen (lacht), maar je moet ervoor zorgen dat er nog een team is dat alles opvolgt.”

“Ik denk niet dat we al goed beseffen hoe historisch de klimaatmarsen zijn.”
TIP 10: STIPPEL EEN DUURZAME STRATEGIE UIT

Zanna: “We hebben de politiek gedwongen om een paar maanden voor de verkiezingen te praten over het klimaat. Dat is sowieso onze grootste verwezenlijking en dat hadden we zelf nooit verwacht. Maar je kan in je strategie wel op voorhand nadenken over wat je achteraf met de mensen die je op straat krijgt wilt doen. Maak je actie duurzaam. Claim The Climate heeft veel mensen geïnspireerd om zelf dingen op poten te zetten en verder te blijven gaan. Kijk maar naar Youth For Climate. Ik denk niet dat we al goed beseffen hoe historisch dit is. Binnen twintig jaar gaan studenten in de les, weet ik veel, Burgerbewegingen aan de faculteit Politiek of Filosofie hierop terugkijken en zeggen ‘Dát was historisch’. En betogers kunnen dan zeggen ‘Ik was daar ooit bij’ (lacht). Dat is zoals de rakettenbetogingen, mensen praten daar nog altijd over.”

Over Charlotte en Zanna

Charlotte Scheerens is doctoraatsonderzoeker binnen de End-of-Life Care Research Group van de VUB en de UGent. Daarnaast is ze zelfstandig klimaatbeleidconsulent en consulent voor de Wereldgezondheidsorganisatie.

Zanna Vanrenterghem is climate ambition projectcoördinator bij CAN Europe, een Europese koepelorganisatie van ngo’s die werken rond klimaatverandering en energie.

blog communicatie, duurzaamheid, sociaalcultureel, vrijwilligers

Lees ook

nieuws - 30/08/2018 Foto: mijnstemtelt.be

Ieders stem telt

nieuws - 10/05/2016 Europahuis Ryckevelde

Europahuis Ryckevelde: de nieuwe naam van Ryckevelde vzw

nieuws - 08/05/2018 WoningGezocht

Erkende vluchtelingen en ORBIT zoeken nieuwe buren

Over Hilke Charels

Hilke hanteert de pen voor de redactie van alle Socius-media. Wil je weten hoe we je kunnen ondersteunen met onze media? Dan ben je bij Hilke aan het juiste adres.

  • E-mail

Primaire Sidebar

Overzicht

  • Sociaal-cultureel werk moet ergens over gààn
  • Superdiversiteit
  • Inbound marketing voor nonprofits: vertel je verhaal
  • Growfunding/BXL
  • De communicatie­medewerker als contentmanager
  • Online campagnevoeren: Wat we kunnen leren van de Ice Bucket Challenge
  • 9 Tools voor kennismanagement – deel 1
  • 9 Tools voor kennismanagement – deel 2
  • Peer-to-peer in het sociaal-cultureel volwassenen­werk?
  • Solidariteit bevorderen via social media
  • Niet voor zwartkijkers: de SWO-ART
  • Een Facebookpagina voor je vereniging: 7 tips
  • Stilte! Een nieuw geluid
  • Leren van burger­initiatieven: ‘vitale coalities’
  • Trage vragen, oude verhalen
  • De kracht van je vereniging zit lokaal
  • Bottom-up werken met vrijwilligers
  • Ruimte voor initiatief
  • De kracht van een goed verhaal
  • Merhaba geeft holebi’s met migratieachtergrond een krachtige stem
  • Community of practice: professionals leren van elkaar
  • Wat drijft de innovator?
  • Afdelingsbegeleiding op maat
  • Van vrijwilligers­management naar betrokkenheids­management
  • Internationaal bewegings­werk: leer uit het verleden
  • Legale foto’s op je website
  • Voelschorten tackelen taboe rond dementie
  • Geef mee vorm aan de superdiverse samenleving
  • 1 miljoen Vlamingen zet zich vrijwillig in
  • De boer op met Voedselteams!
  • Vrijwilligerswerk: niet minder maar anders
  • AIF+: versterking in een wereld van diversiteit
  • Hoe lang leeft jouw beleidsplan?
  • Theater Tievo werkt aan een inclusieve samenleving
  • VtbKultuur brengt mensen samen met Planidoo
  • Leiderschap bij weerstand
  • Vrijwilligers, het DNA van Amnesty International
  • Van individu naar transitieambassadeur bij Vormingplus
  • Selfcity BXL: Brusselse burgerinitiatieven in beeld
  • Sleutelcompetenties voor een leven lang leren
  • Leiderschap als sleutel tot verandering in de superdiverse samenleving
  • Creatief omgaan met digitale technologie
  • Slim meten om je site te verbeteren
  • OefenSCHOLEN voor democratie
  • Dynamiek in groepen lezen
  • Dans als typologie voor de vrijwilligersorganisatie
  • Hallo politici slaat brug tussen burger en politiek
  • Sterke vrijwilligers door sterke communicatie
  • Delen en repareren met Netwerk Bewust Verbruiken
  • De rol van ‘etniciteit’ bij diversiteitsvraagstukken
  • Lobbyen bij de EU
  • Met welke freelancer ga jij in zee?
  • Drie toponderzoeken voor sterk sociaal-cultureel werk
  • Over educatie, verlangen en volwassenheid
  • Werken met talenten
  • Werken met tijdelijke ruimtes
  • Sociaal-cultureel werk in digitale transformatie
  • De gelukskaravaan
  • Sint-Pieters Deelt
  • Een blik achter de parlementaire schermen
  • Iedereen aan het roer: Commons Josaphat
  • De maatschappelijke oorzaken van burn-out
  • Marketing begint bij je missie
  • Samenwerken met de profit: de ethische code van FairFin
  • Als de supermarkt maar open blijft
  • Werken met ruimte in de stad
  • Cinemaximiliaan: woonkamer voor nieuwkomers
  • Timotheus vaart nieuwe wegen
  • Tips om vrijwilligers te waarderen
  • De ‘New Skills Agenda’
  • Vormingplus Waas-en-Dender gluurt bij de buren
  • Naar meer cultuurparticipatie met Pretloket
  • Peilen naar de impact van sociaal-culturele praktijken
  • De vier levensfasen van een afdeling
  • De 20 populairste berichten op je site
  • Denken vanuit de klant: werken met persona’s
  • Hoe lokale afdelingen en vrijwilligers inspireren?
  • ‘De coulissen’ en ‘de scene’: leven en werken in groepen
  • Van goed naar duurzaam medewerkersbeleid
  • Samen sterk
  • Bed, bad, brood en Bach?
  • Politiserend werken
  • In de voetsporen van ‘Van Gogh’
  • Prestatieverlies in groepen: hoe pak je het aan?
  • Loopt je communicatie volgens plan?
  • Groots denken over educatie
  • Het nieuwe leren 1 – Leren in de digitale samenleving
  • Succesvol begeleiden van veranderingsprocessen
  • Toestand vzw wint Ultima 2017 SCVW: 10 weetjes op een rij
  • De regio en de straat
  • Duurzaam denken over educatie
  • Het nieuwe leren 2 – Een gevarieerd leerlandschap
  • On the move
  • Het nieuwe leren 3 – De mechanismen van geconnecteerd leren
  • Motieven van vrijwilligers
  • Burgerinitiatieven in de participatiesamenleving
  • Het nieuwe leren 4 – software en platformen
  • “Eerst charmeren, dan attaqueren”
  • Het nieuwe leren 5 – Blended learning of online en offline combineren
  • In de juiste plooi: over patronen in groepen
  • Welke verandering heb jij voor ogen?
  • Een warm nest voor innoverende ideeën
  • Verander alles: Kempenaars bundelen de krachten
  • Je stakeholders betrekken
  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid 1: bezield vrijwilligerswerk
  • Acht verschijningsvormen waartussen groepen balanceren
  • Wij- versus zij-denken en hoe eruit te geraken
  • De Maekerij: méér dan een hobbyclub
  • Over vroeger, morgen en nu
  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid 2: visie op vrijwilligerswerk
  • Sharing is caring
  • Het nieuwe leren 6 – 7 gouden tips voor de lancering van je online cursus
  • Maak kennis met onze nieuwe collega
  • Waarom je nooit uit je woorden geraakt als je over groepen praat
  • Slapende reserves: een onethische hypotheek op onze dienstverlening?
  • David Troch: “slam poetry geeft je een frisse kijk op hoe je iets neerpent”
  • Guy Redig: “De sociaal-culturele sector heeft een identiteit nodig, een smoel”
  • Coachend leidinggeven is een basishouding, een attitude
  • Weg met de oude blanke man?
  • Zijn we in 2021 op weg naar échte Europese uitwisselingen?
  • In 2050 leren we om te werken én te leven
  • Genieten van de wijsheid van Paul Scheffer
  • 5 tips voor het opstellen van je beleidsplan
  • “Gebruik digital storytelling om mensen sociaal weerbaarder te maken”
  • 5 gouden tips voor nieuwkomers in het #SCVW
  • VIDEO-INTERVIEW: Pepijn Kennis over constructief activisme
  • Dit zijn de non-profit technologietrends van 2019
  • Maak kennis met onze nieuwe collega Paco
  • Chokri Ben Chikha: “Stereotypen kan je doorbreken”
  • Neemt jouw team deze 5 rollen op?
  • Zo maak je jouw organisatie ‘communicatieminded’
  • Afdelingsbegeleiding in 6 stappen
  • 5 lessen voor een digitale transformatie op maat van jouw publiek
  • Hoe kunnen we als middenveld het Europese beleid beïnvloeden?
  • Waarom je missie en visie ook je mantra moeten zijn
  • 3 waardevolle inzichten voor jouw bestuur
  • Rollen en functies: twee kanten van dezelfde medaille?
  • Moet je in onze sector wel een kwaliteits­handboek hebben?
  • Hallo micro: persoonlijke ver­halen uit super­divers Vlaan­deren
  • Stef Steyaert: “Onze democratie is niet in crisis, ze is in transitie”
  • Back to basics: luisteren naar je leden met ‘Sensemaker’
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe collega: Debbie
  • Maak kennis met onze nieuwe collega en Jack of all trades: Vincent
  • Mobiliseren met impact? Dit zijn de 10 tips van Climate Express
  • Ruben Mersch: “Nuance is veel sexyer dan de steriliteit van het grote gelijk”
  • Maak kennis met jouw nieuwe go-to-person en Deurnese ijsbeer: Silke
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe goedlachse collega: Nele
  • Tine Hens en Koert Debeuf laten in hun brieven kijken
  • Ik wil echt voorbij die ‘witte tranen’ geraken
  • Wat we van MAVEP kunnen leren over hoe we onze vrijwilligers waarderen
  • Zo ga je als organisatie bewust om met verandering
  • Investeren in een sociaal-cultureel project? Dat kan met een cultuurkrediet
  • Video: Fred Dhont over cultuureducatie
  • Een straffe praktijkbeschrijving: Over ‘t leven
  • We gaan op Erasmus en nemen mee …
  • HOW-TO: in 7 stappen succesvol een webinar organiseren
  • Webinar: Impactgedreven werken met ‘Theory of Change’
  • Liefde is … samen eten bij Cultureghem en De Ruimtevaart
  • Telewerken: tips en tricks
  • Jouw digitale gereedschapskist om samen te werken en te communiceren
  • Video & chat: welk platform moet ik kiezen?
  • Webinar: ‘Welk platform kiezen?’
  • Help! Mijn site is gehackt
  • Webcast: subsidieregelingen voor sociaal-culturele projecten
  • Hoe veilig is Zoom?
  • Samenwerken met andere organisaties: yay or nay?
  • Podcastgalore: wat de afwas me leerde over interculturaliteit
  • Corona: brandstof voor politiserend werken
  • 9 tips voor meer interactie in je virtueel vormingslokaal
  • Marit Ginevro: “Brave meisjes komen in de hemel, stoute meisjes overal”
  • Nieuwe vormen van verenigen: pionieren op een scharniermoment
  • Hoe kunnen gemeenten lokale burgerinitiatieven laten bloeien?
  • “Diversiteitscommunicatie is eigenlijk normaliteitscommunicatie: het hoort zo te zijn”
  • Videoreeks: een handelingskader om politiserend te werken
  • Briefwisseling Anya Topolski en Mark Elchardus over waarden en normen
  • Ode aan de sociaal-cultureel werker
  • AAN TAFEL MET ONZE MINISTER VAN CULTUUR
  • VIDEOREEKS: een nieuwe wereld na corona?
  • Zoomdebat: politisering in de strijd tegen racisme
  • Video-interview: Chantal Mouffe over de radicale democratie
  • Gratis replay: Hoe stel je je kritisch op tegenover Siri en Alexa?
  • Video-interview: waarom zwijgen geen optie is
  • Pulse neemt je mee op digitale praktijksafari bij Hof van Busleyden
  • Een cultureel vaccin voor de Oostendse woonzorgcentra
  • Betül Demirkoparan: “Theekransjes zijn leuk maar je mentaliteit is het belangrijkste, niet wat je eet of drinkt”
  • Amani El Haddad: “De persoonlijke banden in onze sector tonen dat sociaal-cultureel werk meer is dan wérk”
  • Els Vrints: “Als mensen zich gehoord zien, gebeurt er iets magisch”
  • Simon Luyts: “Laten we de coronacrisis gebruiken als hefboom voor verandering”
  • Maak kennis met deze ‘newbies’ binnen het decreet sociaal-cultureel werk
  • Spanningen in je team? Zo ga je ermee om
  • Welkom Joren!
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe collega: Zé Vandenhoeck
  • Van betrokkenheid naar vrijwillige actie in 3 bewegingen

Vormingsaanbod decreet

  • Geen evenementen

Footer

Over socius

  • Wat we doen
  • Wat we doen
  • Hoe we het doen
  • Bestuur
  • Maak kennis met het Socius-team
  • Prijspolitiek
  • Contact

Over deze website

  • Registreren
  • Inloggen
  • Vacaturebank
  • Vacature plaatsen
  • Gebruiksvoorwaarden & copyright
  • Privacyverklaring
  • Socius netwerklogin

Ook van ons

  • veranderalles.be
  • prettiggeleerd.be
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Slideshare
  • YouTube
Creative Commons Licentie

© 2021 · Socius - Steunpunt Sociaal-cultureel Werk · Sainctetelettesquare 19, 1000 Brussel · welkom@socius.be · 02 215 27 08