Podcast

Allemaal Politiek (2024)

Iedereen geeft op zijn, haar of hun manier de samenleving mee vorm. Samen zorgen we zo voor maatschappelijke verandering. Kleinschalig, grootschalig. Individueel of in groep. We zijn allemaal politiek.

In deze podcast over maatschappelijke verandering laat Sara Logghe (Allespodcast) experten en praktijkwerkers aan het woord over hoe we onze samenleving – ook buiten het stemhokje – dagelijks vormgeven.

Intro

In de Intro maak je kennis met de campagne Allemaal Politiek.

Nele Vanderhulst en Max Frans van Socius vertellen over het opzet van de podcast en bieden een voorproefje van wat je van de reeks mag verwachten.

In 6 afleveringen tonen we hoe je geen politicus moet zijn om verandering mogelijk te maken. Elke aflevering heeft een ander vertrekpunt, gaat samen met jou op verkenning en laat praktijkwerkers en andere experten aan het woord.

Luister naar Intro

Verbeeld!

In deze aflevering komen Elly Van Eeghem (CAMPUSatelier), Inez Louwagie (De Transformisten) en Dirk Holemans (Denktank Oikos) aan het woord. Ze praten over verbeelding als kracht om maatschappelijke verandering te realiseren. 

  • CAMPUSatelier is een collectief atelier voor publieke ruimte in Gent.
  • De Transformisten werkt aan een samenleving waarin iedereen goed en kwaliteitsvol kan leven binnen de grenzen van mens en planeet.
  • Denktank Oikos werkt aan sociaal-ecologische verandering door het maatschappelijk debat te voeden vanuit ecologisch perspectief.

Luister naar Verbeeld!

Maak bewust!

In deze aflevering luisteren we naar Canal it up, Eef Heylighen (Çavaria) en Bart Van Bouchaute (Arteveldehogeschool). 

  • Canal it up is een vereniging die zich inzet voor een beter beheer van de waterwegen in Brussel.
  • Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ mensen en de koepel van LGBTI+ organisaties.
  • Bart Van Bouchaute doceert politiek en beleid in de opleiding Sociaal Werk van de Arteveldehogeschool.

Luister naar Maak bewust

Herverdeel de macht!

In deze aflevering komen Jessika Evenepoel van Extinction RebellionAnnabelle Cardoen van Welzijnszorg – Woonzaak en Fatma Arikoglu van Ella vzw aan het woord. 

  • Extinction Rebellion (XR) is een internationale beweging die geweldloze directe actie gebruikt om overheden te overtuigen actie te ondernemen tegen de Klimaat- en Ecologische noodsituatie.
  • Woonzaak is een coalitie van verschillende organisaties die vinden dat het recht op wonen niet op een juiste manier wordt ingevuld.
  • Ella vzw staat voor het kruispunt van gender en etniciteit, en maakt actief werk van kruispuntdenken in alle sectoren.

Luister naar Herverdeel de macht

Socius en De Buren (2021)

Yelena Schmitz maakte een podcast en interviewde Arnon Grunberg en Annelies Verbeke over de hoopvolle toekomstverhalen die ze schreven voor het project 2084 – De toekomst is hoopvol. De volledige teksten en die van 8 andere Vlaamse en Nederlandse auteurs zijn te vinden in het boek Over over morgen. Deze podcast is een productie van deBuren en Socius

Scroll to Top