nov
30
2016

Tips om vrijwilligers te waarderen

Vrijwillige inzet

Blog

Waardering is motiverend voor de inzet van vrijwilligers. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligers in de eerste plaats interessante activiteiten en uitdagende taken willen in ruil voor hun inzet.

Ook een schouderklopje is welkom omdat het persoonlijke, bemoedigende aandacht is. Etentjes en feesten zijn prima voor de onderlinge contacten, maar waarderen doe je toch vooral door je vrijwilligers ernstig te nemen, ze te informeren en inspraak te geven. Wij zetten enkele tips om vrijwilligers te waarderen voor jou op een rijtje.

Herkennen, erkennen en waarderen

We maken een onderscheid tussen herkennen, erkennen en waarderen van vrijwilligers. Dat zijn de drie bouwstenen voor een waarderingsbeleid.

 • Herkennen = zien. Je ziet de inzet van vrijwilligers: je weet wie ze zijn en wat ze doen voor je organisatie.
 • Erkennen = inzien. Je ziet het belang in van vrijwilligerswerk in je organisatie en neemt vrijwilligers au sérieux.
 • Waarderen = laten zien. Je laat zien dat je belang hecht aan het vrijwilligerswerk in je organisatie.

Tips om vrijwilligers te herkennen

 • Weet je wie wat doet? Breng de taken van vrijwilligers in kaart. Hou van een vrijwilliger naast de taak die hij doet, ook bijvoorbeeld zijn verjaardag, start van zijn vrijwilligerswerk, speciale hobby’s, competenties of gevolgde vormingen bij.
 • Herkennen gaat over zichtbaarheid van vrijwilligers in je organisatie. Zorg bijvoorbeeld op evenementen voor een badge of T-shirt voor elke vrijwilliger.

Tips om vrijwilligers te erkennen

 • Duid een aanspreekpunt voor vrijwilligers aan. Dat kan een professional zijn maar ook een andere vrijwilliger. Deze persoon houdt de vinger aan de pols, weet wat leeft bij de vrijwilligers, is makkelijk bereikbaar voor vrijwilligers en vrijwilligers kunnen er terecht. Dynamische vrijwilligersorganisaties hebben één ding gemeen: iemand die op een persoonlijke, authentieke en bevlogen manier uitblinkt in informeel contact met en tussen vrijwilligers.
 • Voorzie een warm onthaal, begeleiding, vorming en een warm afscheid.
 • Pols regelmatig naar de tevredenheid van vrijwilligers, vooral via het aanspreekpunt maar ook bijvoorbeeld via een tevredenheidsenquête.
 • Zorg voor een toffe sfeer, goede faciliteiten en een zinvol engagement van vrijwilligers dat inspeelt op hun behoeften en verwachtingen.
 • Geef persoonlijke feedback.
 • Bied ruimte voor een flexibele tijdsindeling en voor de ontwikkeling van competenties van vrijwilligers.
 • Hou hen op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en geef hen inspraak in de organisatie, niet alleen mondeling maar ook via een vrijwilligersvriendelijke website, een digitale nieuwsbrief of social media.

Dynamische vrijwilligersorganisaties hebben één ding gemeen: iemand die op een persoonlijke, authentieke en bevlogen manier uitblinkt in informeel contact met en tussen vrijwilligers.

Tips om vrijwilligers te waarderen

Immateriële vormen van waarderen:

 • Geef een schouderklopje of complimentje, een attentie zoals dat van Femma, een bedankje via sociale media zoals dat van Vlaamse Dienst Speelpleinwerk of een filmpje zoals dat van KVG.
 • Zet een (opmerkelijk resultaat van een) vrijwilliger in de kijker via je eigen website, magazine, social media of via de pers. Je vindt een mooi voorbeeld op de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
 • Toon via je eigen communicatiekanalen dat je een vrijwilligersorganisatie bent. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de website van Bond Zonder Naam. Je zou ervan verbaasd staan hoe weinig mensen weten dat jouw organisatie werkt met vrijwilligers.
 • Vermeld de namen van vrijwilligers die meewerkten aan een activiteit of een mooi resultaat.
 • Organiseer regelmatig een ontmoetingsdag, een feest of een uitstap voor alle vrijwilligers samen. Zowel Velt als De Natuurvrienden organiseren een vrijwilligersdag. Een bezoekje van de charismatische directeur van je organisatie of van een bekende Vlaming die dag wordt op prijs gesteld.

Toon via je eigen communicatiekanalen dat je een vrijwilligersorganisatie bent. Je zou ervan verbaasd staan hoe weinig mensen weten dat jouw organisatie werkt met vrijwilligers.

Materiële vormen van waarderen zijn bijvoorbeeld een cadeau, een kortingsbon, een vrijkaart, de mogelijkheid om gebruik te maken van faciliteiten van de organisatie. Al zien we daar niet de belangrijkste vorm van waardering.

Waardering is maatwerk

Waardering is motiverend voor de inzet van vrijwilligers. En zeker als het aansluit op de motivatie van de vrijwilliger. Want waardering is maatwerk. Elke vrijwilliger heeft een eigen motivatie.

Twee voorbeelden:

 • Doet iemand vrijwilligerswerk omwille van sociaal contact, dan apprecieert hij een jaarlijkse ontmoetingsdag voor vrijwilligers.
 • Doet iemand vrijwilligerswerk omwille van een zinvolle tijdsbesteding, dan wil hij het resultaat zien van zijn inzet.

Tip: ga op zoek naar wat jouw vrijwilligers precies motiveert.

Verder lezen?


Line Windey

Line Windey

3 reacties op “Tips om vrijwilligers te waarderen”

 1. Hier kan ik mee aan de slag. Mooie voorbeelden die zeker inspirerend zijn.
  Hartelijk dank hiervoor!

  Nik Van Gool
  nationaal voorzitster KVLV, Vrouwen met vaart

 2. Dag Nik
  Graag gedaan.!
  Bedankt voor je waarderende reactie!
  Groetjes
  Line
  Stafmedewerker Socius

 3. Kort geleden heb ik een groot feest georganiseerd waarbij veel vrijwilligers uit verschillende steden waren betrokken. Het feest is bijna af, en het is tijd om een afscheid te nemen en natuurlijk de mensen die me hielpen te bedanken. Ik met de andere leden van onze organisatie hebben al bedankjes gekocht, maar ik wil die ook leuk verpakken — in mooie doosjes, bijvoorbeeld. Ook wil ik een kort briefje voor iedereen schrijven zodat ze deze persoonlijke feedback krijgen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll to Top