jan
14
2022

10 duurzame durvers en doeners

Burgerinitiatief

Blog, Praktijk

Over heel Vlaanderen en Brussel schieten burgerinitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Heel wat van deze initiatieven zetten vandaag al hun schouders onder morgen. Wij stellen je graag voor aan 10 duurzame dromers en durvers.   

Vélo M2 

Hoe zet je pedaalkracht om in pure energie? Een aantal Brusselse ingenieurs ontwikkelde het duurzaam energieplatform Vélo M2: mensen fietsen op rollen en wekken zo stroom op voor om het even welke elektrische installatie. Het hele systeem kan je vervoeren met de bakfiets. Zo wil Vélo M2 mensen sensibiliseren om enerzijds te investeren in een duurzame manier om energie op te wekken en anderzijds de bakfiets te zien als een volwaardig alternatief om je mee te verplaatsen in de stad. Twee projecten werken al op basis van de module: een mobiel fablab en een  openluchtbioscoop. Vélo M2 smeedt ondertussen snode plannen om nieuwe systemen uit te werken om andere energiebronnen zoals wind- en zonne-energie te benutten.  

Tiny Cohousing Hoogstraten 

In Hoogstraten zien ze het groots op kleine schaal. De initiatiefnemers achter Tiny Cohousing Hoogstraten willen een perceel delen met een groep gelijkgestemden om samen in een cohousingformule te wonen. Iedere private woonunit is een ‘tiny house’. Bewust met minder spullen leven op een beperkte persoonlijke oppervlakte speelt een centrale rol in het woonproject. De Kempenaars creëren zo meer ruimte voor connectie en gemeenschap. Kortom: samen leven op kleine voet. 

Canal It Up 

Het kanaal Charleroi-Brussel dat door het centrum van onze hoofdstad stroomt heeft te kampen met een afvalprobleem, natuurarmoede en slechte waterkwaliteit. Om deze problemen onder de aandacht van het publiek te brengen en te ijveren voor oplossingen trekt Canal It Up het water op. Wekelijks varen nieuwe vrijwilligers het kanaal af om te vissen naar afval. Daarnaast werkt Canal It Up aan de installatie van een afvalbarrière aan de sluis van Molenbeek, kaart het de overstorting aan en zet het in op de creatie van groene eilanden vol waterplanten.  

Oerbloemen 

Oerbloemen droomt van meer bloemen en bijen in Groot-Ranst. In samenwerking met het gemeentebestuur herstellen lokale ondernemers en geïnteresseerde inwoners de biodiversiteit met het inzaaien van bloemenweides die ook nog eens een heerlijke kruidenthee kunnen opleveren. Of zoals ze bij Oerbloemen zeggen: een kopje positivi-thee.  

Plantenasiel PlantAardig  

Planten komen om verschillende redenen in het plantenasiel terecht. Mensen doneren hun kamerplanten omdat ze te groot worden, er iets is veranderd in hun woonsituatie of de zorg voor de planten wordt gewoonweg teveel. PlantAardig vangt planten op en geeft ze een gezondheidskuur van licht en water, een flinke snoeibeurt of verse grond. Zo voorkomen de vrijwilligers van het asiel dat planten op de mesthoop of in de groene bak belanden. De afvalstroom vermindert, er wordt een vuist gemaakt tegen de wegwerpcultuur en voor mensen met een klein budget worden planten nu ook heel bereikbaar.  

Amazones solidaires 

Is burgerparticipatie vooral een zaak van en voor de welvarende blanke middenklasse in Brussel? Think again! Je hebt geen ​diploma nodig om een ​​collectief op te richten. Je hebt niet eens de juiste papieren nodig om de wereld een stukje beter te maken voor de mensen om je heen. Wat je nodig hebt is goodwill en doorzettingsvermogen. En dat is wat de ‘Amazones Solidaires’ met bakken hebben: ze naaien, repareren kleding en koken voor de buurt voor een kleine prijs. Dankzij  menselijke warmte en wekelijkse bijeenkomsten, kunnen de Amazones de dagelijkse uitdaging aan waarmee ‘sans-papiers’ geconfronteerd worden.  

Klimplant 

Steeds meer Antwerpenaren willen hun straten en pleinen vergroenen. Maar meer groen in de stad vereist ook meer regenwater. En dat kunnen we best duurzaam opvangen. Klimplant en Commons Lab organiseerden in de zomer van 2020 een groepsaankoop regentonnen, met steun van de Burgerbegroting van het district Antwerpen: verschillende types regentonnen voor voorgevel, achtertuin of samentuin. Daarbij konden de Antwerpenaren rekenen op tips bij de installatie. In 2020 alleen al vingen ze zo maar liefst 90.000 liter regenwater op. In 2021 organiseerde Klimplant opnieuw een groepsaankoop. Dit keer op eigen houtje.

Boerenhof 

Het Boerenhof is een binnengebied tussen enkele straten in de Gentse Rabotwijk. Tot voor kort stonden er een 80-tal bouwvallige garageboxen. De stad Gent kocht het binnengebied aan. Bewoners sloegen de handen in elkaar en experimenteerden gedurende een aantal jaar met tijdelijke projecten op het terrein. Ondersteund door Samenlevingsopbouw Gent geven de bewoners niet alleen aan wat ze graag veranderd zien in hun woonomgeving, maar spelen ze ook een cruciale rol in het realiseren en het beheren van de groenzones. Deze aanpak resulteert in een concrete ruimtelijke verbetering, meer sociale cohesie en een laboratorium voor duurzame ontwikkelingen. 

Duscan 

Je wil actief een steentje bijdragen voor een beter milieu en klimaat? Het kan best lastig zijn om door de bomen het bos te zien. De vrijwilligers van Duscan vzw kunnen je hierbij helpen, door jou persoonlijk advies te geven via een duurzaamheidsscan. Tijdens zo’n scan krijg je tips en tricks over energie, voeding, water, reizen, dagelijks vervoer, koopgedrag, tuinieren … De focus: ingrepen die goed zijn voor het milieu. En die in sommige gevallen ook geld uitsparen of beter zijn voor de gezondheid. 

Permafungi

PermaFungi kweekt paddenstoelen en produceert meststof op basis van koffiedik. Rond deze innovatieve techniek richtten de bedenkers het sociale bedrijf PermaFungi op. PermaFungi verkoopt deze producten, maar houdt zich tegelijkertijd bezig met de ontwikkeling van een gedecentraliseerd productienetwerk. Zo creëert de Brusselse organisatie duurzame werkgelegenheid, ontwikkelt het de lokale economie en leidt het laaggeschoold personeel op. Daarnaast kan je bij PermaFungi ook terecht voor rondleidingen, opleidingen en kweekkits waarmee je thuis zelf paddenstoelen kan kweken en je eigen koffiegruis kan recycleren! 


Max Frans

Max Frans

Scroll to Top