dec
10
2020

Amani El Haddad: “De persoonlijke banden in onze sector tonen dat sociaal-cultureel werk meer is dan wérk”

Beroeps- en competentiekader, Sociaal-cultureel werken

Blog, Praktijk

Een stevig netwerk waarop je een beroep kan doen is voor zowat iedere professional in onze sector onmisbaar. Amani El Haddad is zo iemand bij wie netwerken natuurlijk gaat. Ze is sociaal-cultureel werker bij de Vereniging voor de Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims. Aka: VOEM. Aka: bruggenbouwers bij uitstek.

Tekst: Amani El Haddad

Mijn eerste werkdag bij VOEM was tegelijk mijn eerste werkdag als sociaal-cultureel werker. Daarvoor werkte ik in de profitsector. Ondanks het klantencontact dat ik daar had, was dit een stap naar een heel andere omgeving. Ik kon me vooraf dus ook niet inbeelden hoe mijn werkdagen er vanaf dat ogenblik zouden uitzien.

Al snel werd duidelijk dat leden, vrijwilligers en partners een centrale rol innemen in onze werking. Zij komen op de eerste plaats. Samen met hen bouwen we bruggen om onze samenleving sterker te maken. Menselijk contact en de uitbouw van een breed netwerk zijn hierbij belangrijk.

Mijn eerste grote VOEM-event was de Emancipatieprijs. Dat is een jaarlijkse prijsuitreiking voor individuen en organisaties omwille van hun inzet voor een betere samenleving in diversiteit. Maar ook een ideaal netwerkmoment. Ik werd er door mijn collega’s op sleeptouw genomen om kennis te maken met de aanwezige leden. “Dit is Amani, het nieuwe gezicht van VOEM in Antwerpen en Gent …”

Ik leerde die avond zoveel verschillende mensen kennen. Enerzijds voelde ik me overweldigd omdat ik mezelf druk oplegde om al die nieuwe namen en gezichten te onthouden. Dit terwijl ik amper ervaring had met netwerken. Anderzijds gaf die avond mij zoveel energie doordat ik omringd werd door mensen die zich op een gepassioneerde manier inzetten in onze sector en die mij met open armen ontvingen in de VOEM-familie. Want zo voelt onze organisatie aan: als één grote familie waar iedereen thuis is.

“Het VOEM-netwerk voelt aan als één grote familie waar iedereen thuis is.”

Ondertussen is mijn netwerk off- en online enorm gegroeid. Het is een heel divers netwerk, zowel etnisch-cultureel als qua leeftijd, woonplaats, interesses, enzovoort. We hechten er veel belang aan om cross-sectoraal en innovatief te werken. Ik word er heel gelukkig van als ik niet voor de hand liggende verbanden zie tussen mensen, hen in contact breng met elkaar en als we uiteindelijk samen een mooi project uitbouwen.

VOEM is erg actief op sociale media zoals Facebook en Instagram. Dit zijn laagdrempelige en eenvoudige manieren om met mensen in contact te komen en deze contacten ook te onderhouden. Via deze kanalen zijn wij gemakkelijk aanspreekbaar. Voor veel mensen zijn wij zo het eerste aanspreekpunt en daarbij nemen wij dus vaak een rol op als brugfiguur tussen gemeenschappen en overheden.

Tijdens de huidige Covid-19-pandemie merken we dit goed. Terwijl onze werking normaal gezien hoofdzakelijk gericht is op mensen verbinden via cultuur, deden wij de afgelopen periode vaak dienst als hulplijn voor personen en groepen uit ons netwerk die het niet makkelijk hebben. Ik kreeg ook verschillende berichtjes of telefoontjes, gewoon om te vragen hoe het met me gaat.

Dit illustreert hoe sterk en persoonlijk de band is met onze leden, wat ik geweldig vind. Het toont aan hoe belangrijk persoonlijk contact is in onze sector en dat sociaal-cultureel werk meer is dan werk. Bovendien, hoe simpel videobellen ook mag lijken, volgens mij gaat er niets boven een écht gesprek met een tas koffie erbij. Zeker voor een eerste kennismaking. Doorgaans hebben wij overlegmomenten met onze leden en partners van persoon tot persoon, wat de afgelopen tijd helaas onmogelijk was.

“Hoe simpel videobellen ook mag lijken, volgens mij gaat er niets boven een écht gesprek met een tas koffie erbij.”

Zelf sta ik nooit te hard stil bij het netwerken, juist omdat dit voor mij heel natuurlijk gaat. Maar als iemand mij drie gouden tips zou vragen, dan zou ik zeggen dat het ten eerste, hoe cliché het ook mag klinken, heel belangrijk is om jezelf te zijn. Dat zorgt ervoor dat je ontspannen bent en het geeft je meer ruimte om echt naar de ander te luisteren.

Wat me bij mijn tweede tip brengt: heb interesse in de ander, toon oprechte belangstelling voor de mensen achter de organisatie. Zo kom je ook veel meer te weten en bouw je een hechte band op met mensen, wat ook een verrijking is voor je eigen leven. Het geeft je bovendien de kans om te weten wat er leeft bij verschillende gemeenschappen en om vanuit hun interesses en samen van onderuit te werken. Tot slot: heb geen schrik om mensen die je nog niet kent aan te spreken. Je weet maar nooit wat voor een boeiend persoon je zult leren kennen.


Hilke Charels

Hilke Charels

Scroll to Top