mei
31
2018

De Maekerij: méér dan een hobbyclub

Rollen en functies, Sociaal-cultureel werken

Blog, Praktijk

In de smalle en gezellige Mechelsestraat in Leuven huist sinds maart de Maekerij, het eerste talentencafé van Vlaanderen. De zaak wordt uitgebaat door de twee enthousiaste en hartverwarmende dames, Mieke en Aline, en vormt een ontmoetings- en verbindingsplek voor Leuvenaars om samen in huiselijke sfeer aan hun talenten te werken.

De Maekerij is een initiatief van Femma en wil stedelingen verbinden, verma(e)ken en versterken. Hoewel in een grootstedelijke context heel wat mensen op een relatief kleine oppervlakte wonen, werken en samen leven, is het niet eenvoudig om effectief diepgaande of duurzame ontmoeting en verbinding te creëren. De Maekerij biedt daarom een laagdrempelige plek waar je met collega’s, vrienden of vreemden samen kan praten, werken en maken. Bovendien betaal je in de Maekerij niet per consumptie, maar werkt het café met een uurtarief en geniet je van koffie, thee of water à volenté.

De Maekerij voorziet de hardware, bezoekers de software.

Naast het smaakvolle cafégedeelte heeft de Maekerij ook een open atelier met naaimachines, knutselgerief, 3D-printer, laptops en basismateriaal om zelf creatief mee aan de slag te gaan. Bezoekers hoeven niet te reserveren om gebruik te maken van het atelier: “de Maekerij voorziet de hardware, bezoekers de software”.

De bezielers van de Maekerij geloven in de talenten van mensen. Iedereen kan wàt, maar niet iedereen heeft de zelfverzekerdheid, de ervaring, de plaats of het materiaal om die talenten te tonen of te delen. Daarom richtte de Maekerij een netwerk van ‘maekers’ op. Dit is een groep van vrouwen en mannen die in de Maekerij workshops organiseren of uitproberen en zo hun talenten verder ontwikkelen. In het maekers-netwerk vinden zij gelijkgestemden en kunnen zij samen hun talenten exploreren. Op die manier vormt het netwerk een springplank voor starters, creatievelingen en innovators én een veilig omgeving om in te experimenteren.

Via de website van de Maekerij worden de maekers in de picture gezet. Het netwerk letterlijk zichtbaar maken motiveert, verbindt en zorgt er ook voor dat je creatievelingen kan ‘opsporen’. In het café zelf hebben de maekers hun eigen koffietas zodat bezoekers eenvoudig kunnen te weten komen welk talent er letterlijk en figuurlijk in huis is. Ook op het ‘workshop-rek’ kunnen maekers hun creaties tentoonstellen en hun eerste stappen zetten als ‘ondernemer’ door hun producten te verkopen.

Het maekers-netwerk is een springplank voor starters, creatievelingen en innovators én een veilig omgeving om in te experimenteren.

De losse, open en laagdrempelige werkwijze van de Maekerij zorgt ervoor dat het voor Leuvenaars makkelijker wordt om zich op een korte, intensieve, sporadische of net duurzame manier te engageren en verbinden met anderen. In die zin speelt De Maekerij in op het soms jachtige, drukke leven van jonge stedelingen van vandaag én op hun ambitie, creativiteit en zin voor actie.

Wil je graag een bezoekje brengen aan deze creatieve plek of het maekers-netwerk leren kennen? Surf dan naar de website van de Maekerij of neem contact op met uitbaters Mieke en Aline.


Maud Mertens

Maud Mertens

Scroll to Top