22
2023
Jong geleerd, oud gesensibiliseerd
Diversiteit, Rollen en functies, Sociaal-cultureel werken, Vrijwillige inzet
Dito is een vereniging van en voor personen met een handicap of chronische ziekte en hun netwerk. De organisatie informeert, sensibiliseert en zet haar stempel op een participatief beleid. Dito verrast je graag met een veelzijdig vrijetijdsaanbod en met innovatieve projecten zoals De Voorleesbende, Garsons Uniek, Filoe, Inktvis en Speak up!
Jana Santy, educatief medewerker bij Dito vzw, schreef dit artikel voor de Socius-vorming ‘Rollen en functies voor communicatiemedewerkers’.
De voorleesweek 2022 was een drukke periode voor de Voorleesbende.
Met De Voorleesbende trekt Dito vzw met kleurrijke (prenten-)boeken naar kinderen om hen te laten kennismaken met personen met een beperking of chronische ziekte. Want bij Dito vinden we dat iedereen volwaardig moet kunnen deelnemen aan de samenleving.
Cathérine zet zich in als vrijwilliger
Cathérine bezocht tijdens de voorleesweek heel wat scholen. Ze neemt de kinderen graag mee in het verhaal van haar beperking. Catherine heeft de ziekte van Perthes. De kinderen mogen haar alles vragen waar ze aan denken. Zo kunnen ze hun eigen beeld vormen over wat een beperking kan inhouden en wie de persoon er achter is.
Cathérine start haar voorleesmoment meestal door zichzelf kort voor te stellen aan de klas. Om het ijs te breken, stelt ze enkele vragen aan de kinderen. Als haar publiek wat opgewarmd is, leest ze een verhaal op maat voor. Deze keer is dat ‘Karel en zijn nieuwe vriendje’. Dat boek vertelt het verhaal van het ontstaan van een vriendschap tussen een valide kindje en een kleuter in een rolstoel.
Het gesprek achteraf
In het gesprek achteraf probeert Cathérine de kinderen ‘uit te dagen’ om kritisch na te denken. Zo stelt ze vragen zoals ‘Heb jij al een vriendje in een rolstoel gehad’ en ‘Waarom vind je het leuk of net niet leuk om met hem/haar te spelen’? Ze stelt die vragen zodat kinderen hun ervaringen delen en ze ook ook van anderen horen.
De vrijwilligers van Dito hebben elk hun eigen aanpak. Sommigen focussen op het verhaal dat ze voorlezen dat nauw samenhangt met hun eigen leefwereld. Anderen nemen eigen materiaal mee zoals een brailletypmachine. En dan zijn er ook die de kinderen onderdompelen in het beleven van een beperking, bijvoorbeeld blindheid door de kinderen te blinddoeken.
Als de vrijwilligers moeilijkheden ondervinden, kunnen ze altijd bij de educatieve medewerkers van Dito terecht. Twee keer per jaar geven ze hen een vorming of feedback en krijgen ze de nodige tips. Ze houden ook het contact met de scholen. En ze zorgen voor de promotie, maken afspraken, zorgen voor een onkostenvergoeding …
Met De Voorleesbende wil Dito een bepaalde ‘molen’ in gang zetten. Er leven immers nog heel wat vooroordelen over handicap. Op die manier kunnen kinderen een eigen beeld vormen. Ze kunnen de verhalen meenemen en vertellen aan vrienden en familie. Want een juist beeld over handicap begint van jongs af aan. Enkel dan kunnen we samen werken aan een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen.