mrt
16
2023

LEADER-programma

Internationaal

Powerpoint, Video

Op donderdag 16 maart stelde de Vlaamse Landmaatschappij in een webinar het LEADER-programma voor: wat kan dit programma betekenen voor sociaal-culturele organisaties, maar ook wat jullie als deel van de lokale gemeenschap op het platteland kunnen betekenen voor LEADER. De opname van het webinar en de gebruikte presentatie vind je onderaan dit bericht.

LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) is een subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling. Naast een financieringsinstrument is LEADER in de eerste plaats een methodiek voor ‘community led local development’ of door de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling.

‘Lokale actiegroepen’, samengesteld uit vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap (lokale besturen, plattelandsactoren, lokale ondernemers en geëngageerde burgers) bepalen samen de strategie voor een duurzame ontwikkeling van het gebied, en voeren die strategie uit via projectoproepen.

De uitdagingen op het platteland zijn talrijk en vragen een interdisciplinaire en integrale strategie waarin wordt nagedacht over een duurzame ontwikkeling van de circulaire economie. Hoe willen we samenleven in onze dorpen en hoe  kunnen we dit realiseren binnen een kwaliteitsvol en biodivers landschap?

Wat kan LEADER doen voor het sociaal-culturele en maatschappelijke weefsel in Vlaanderen? En wat kunnen sociaal-culturele organisaties betekenen voor Leader? Wouter Peeteres van de Vlaamse Landmaatschappij geeft in dit webinar meer uitleg over het programma en vertelt over wat LEADER kan betekenen voor sociaal-culturele organisaties, maar ook wat jullie als deel van de lokale gemeenschap op het platteland kunnen betekenen voor LEADER.


Staša Pavlović

Staša Pavlović

Scroll to Top