mrt
9
2022

Ontmoet en werk samen met Europese collega’s

Internationaal

Blog

Tekst: Stefan Gevaerts 

Inspireer of laat je inspireren door Europese collega’s. Bezoek de EPALE-website, je vindt er honderden voorbeelden, tips en discussies over theorie en praktijk van de volwasseneneducatie. Vormingswerkers, trainers, onderzoekers en lesgevers uit Roemenië, Ijsland, Slovenië… of een van de andere 33 Europese landen stellen er hun werk voor. Je kan ook zelf bijdragen aan deze Europese community van professionals uit volwassenenvorming en -onderwijs. Als je een eigen Europees project wil opzetten is EPALE het ideale vertrekpunt.

EPALE is het Europees platform voor volwasseneneducatie (European Platform for Adult Education Europe). Het startte 7 jaar geleden op initiatief van de Europese Commissie. De EPALE-gemeenschap telt ondertussen meer dan 111.000 leden. Jij kan ook deel worden van deze community door een persoonlijk account te maken.

Verhalen uit de praktijk

EPALE is een goedgevulde grabbelton. Bij elke bezoek vind je wel iets nieuws. Je kan gericht zoeken of al grasduinend inspiratie vinden. Hieronder een kleine greep uit het rijke aanbod.

In de Community Stories lees je tientallen persoonlijke verhalen over hoe het er in de praktijk aan toegaat.

Thema’s

Elk jaar worden enkele thema’s centraal gesteld. EPALE koos dit jaar voor 4 focussen. De grote centrale vraag is: ‘Welke strategische rol kan volwasseneneducatie spelen bij het uitdenken en bouwen aan een duurzame inclusieve en mooie toekomst?’ Daaraan gekoppeld is een oproep om bijdragen te delen onder de tags: ‘jongvolwassenen’, ‘skills revolutie’, ‘leergemeenschappen’ en ‘creativiteit en cultuur’.

EPALE organiseert ook workshops, conferenties en overleg. De laatste 2 jaar uiteraard online, wat de kans om deel te nemen vaak groter maakt. Telkens worden interessante internationale sprekers uitgenodigd zoals Otto Scharmer, blikvanger op de EPALE-community-conferentie 2021.

Binnenkort vinden er opnieuw live-conferenties plaats, lokaal, regionaal of internationaal, open voor alle professionals uit het volwassenenonderwijs. Met een account op EPALE blijf je via nieuwsbrief of mailings op de hoogte van wat er aan zit te komen. Op de site vind je ook een kalender met alle aankondigingen.

32 talen

EPALE biedt informatie in 32 talen. De Nederlandstalige pagina’s worden ingevuld door het Vlaamse en Nederlandse EPALE-team en zijn gericht op informatie en activiteiten voor ons taalgebied. Deze samenwerking biedt de kans om makkelijk materialen van onze noorderburen te leren kennen en te gebruiken. Een thematische bundeling (bv. duurzaamheid) bieden de Nederlandse collega’s in hun EPALE-magazine.

We gaan Europees

Last but not least is EPALE ook een interessante wegwijzer om Europese projecten op te zetten. Je vindt er informatie over Erasmus+ oproepen en interessante voorbeelden Met de partner search tool kan je op zoek gaan naar partners voor een Europees project of inspelen op een voorstel van collega’s. Hoe ondersteunt de EU mensen en projecten in de volwasseneneducatie nog? Je vindt het onder de knop ‘Beleid in de EU’. Zo kom je te weten binnen welk Europees kader de volwasseneneducatie in Vlaanderen uitgebouwd wordt. Met een nieuwe brede holistische visie streeft Europa naar een participatie van 60% in 2030. Dat ambitieuze plan is neergelegd in de NEEAL2030 (New European Agenda on Adult Learning).

Word nu lid en maak kans op tal van extra’s

EPALE biedt je de kans om jouw dagelijkse praktijk te ondersteunen, om de onderlinge verbinding ook internationaal te versterken en om ervaringen, kennis en expertise, binnen en buiten het eigen werkveld en in binnen- en buitenland te delen. Redenen te over dus om vandaag nog lid te worden van EPALE.

Word je lid voor 1 april, dan maak je ook nog eens kans op tal van extra’s: een boekenpakket of redactionele aandacht voor je organisatie, initiatief of project op EPALE in de vorm van een blog, interview of reportage door een medewerker van EPALE.

Er zijn 5 boekenpakketten ter waarde van 80 euro: Publiek gaan! Politiserend handelen in het sociaal werk (Socius), Plakkend Design (Ann Debeuf) en Dit is Europa (Hendrik Vos)) ter beschikking. Of kies voor een reportage of interview over je organisatie of project, met Europese uitstraling.

Klik hier om deel te nemen (deelname enkel mogelijk na registratie op de EPALE website). Het wedstrijdreglement kan je er hier op naslaan.


Staša Pavlović

Staša Pavlović

Scroll to Top