mei
29
2024

Socius gaat op praktijkbezoek in Brussel

Burgerinitiatief, Diversiteit, Sociaal-cultureel werken, Vrijwillige inzet

Blog

Op dinsdag 21 mei 2024 ging het Socius-team op praktijkverkenning. Dit jaar (vorig jaar trokken we naar Kortrijk) lag onze focus op Brussel als specifieke context voor civiel sociaal-cultureel actorschap. We wilden ons laten inspireren door de specifieke maatschappelijke context van Brussel die specifieke sociaal-culturele praktijken met zich meebrengt. We keken hier over het muurtje van het sociaal-cultureel volwassenwerk. En of we geïnspireerd werden! 

We startten onze dag met een boeiende introductie over de civiele samenleving in Brussel. Raf Pauly van BRAL, citizens action Brussels, gaf ons inzicht in Brussel als een stad van tegenstellingen. Met verschillende kaarten werden die tegenstellingen heel concreet en visueel gemaakt. De tegenstellingen in de stad begrijpen geeft ook inzichten om het middenveld in de stad te begrijpen.  

Gevoed met die interessante inzichten, trokken we verder richting Les Gazelles de Bruxelles, een sociaal-sportieve praktijk. In hun tweedehands- en weggeefwinkel Sportswitch werden we hartelijk ontvangen door Fran. Zij vertelde ons meer over missie en visie van Les Gazelles de Bruxelles, hun aanpak, concrete acties en activiteiten, hun netwerk en samenwerking met partners, hun toekomst…  

Heel interessant om te horen hoe kleine ideeën, klanken en noden hier uitgroeien tot nieuwe acties en activiteiten. Van samen lopen tot het ontwerpen van een flyer voor danslessen en het ontwikkelen van circulaire producten uit sportkledij die bleef hangen in Sportswitch.  

’s Middags aten we in Buurtkeuken Nic-Nac solidair in gemeenschapscentrum Nekkersdal in samenwerking met Avansa Citizenne. Daar konden we genieten van een lekkere maaltijd die klaargemaakt werd door vrijwilligers uit de buurt.  

Nadien fietsen we verder naar Globe Aroma, een artistieke werk- en ontmoetingsplaats. An gaf ons een kleine rondleiding en vertelde enthousiast over de werking van Globe Aroma, de missie en visie, de geschiedenis, toekomst en uitdagingen… We stonden ook stil bij Globe Aroma als broedplek.  

Dat leverde interessante gesprekken op waarin het belang van de plek en het vormgeven van die plek met de verschillende gebruikers sterk naar voren kwam.  

Nu weer! Plekken! Plekken verbinden mensen. Plekken maken dingen mogelijk. Plekken dagen uit. Plekken maken sociaal-cultureel werk zichtbaar, werkbaar en wervend. Zorg voor plekken is een krachtige motor. Plekwerk is echt een ding voor de toekomst …  

Gie Van den Eeckhaut

En zo kwam onze praktijkverkenning tot een einde. Het was een boeiende en inspirerende dag. We deden heel wat inzichten op van praktijken die opereren op het kruispunt van verschillende sectoren. We leerden hoe zij kijken naar die verschillende sectoren en bijhorende kaders. Ze wezen ons op het belang van netwerk en kennis uit verschillende sectoren, het belang van de plek, het inspelen op en groeien vanuit de specifieke maatschappelijke context en realiteit waarin je je bevindt… Zaken om te onthouden!  


Marthe Jans

Marthe Jans

Scroll to Top