4
2016
Van individu naar transitieambassadeur bij Vormingplus
Voorjaar 2013. Educatief medewerker Stefaan heeft een droom: samen met 17 enthousiastelingen (één persoon uit elke stad/gemeente van onze regio) wil hij naar de Engelse stad Totnes fietsen om inspiratie te halen uit de eerste Transition Town.
Na enkele brainstormsessies krijgt het idee vorm. Fietsen doen we niet (niet iedereen heeft zo’n goede benen als Stefaan) en ook de ‘1 persoon/gemeente’-piste is niet haalbaar. Maar we zoeken en vinden een gemotiveerde groep burgers (uit Beveren, Dendermonde, Kruibeke, Lebbeke, Lokeren, Sint-Niklaas, Stekene, Wichelen, Wetteren en over ‘onze regiogrens’ Bornem).
We bieden hen een stevig voortraject aan. Tijdens een lezing van Erik Paredis (‘Transitie is de toekomst’) en Rudy Dhont (‘Samen een duurzame omslag maken’) leren ze dat de druk op het ecosysteem onhoudbaar is en dat verandering onvermijdelijk is. Ze volgen activiteiten zoals ‘Kan België draaien op 100% hernieuwbare energie?’, ‘Zoektocht naar Goed Eten’, ‘De mini-moestuin in pot of bak’, ‘De mythe van de groene economie’, …
Inspiratie in Totnes
Op 30 april 2014 trekken ze naar Totnes, de transitieplek bij uitstek. Tijdens een unieke studiereis scholen de vrijwilligers zich om tot transitieambassadeurs en maken ze kennis met tal van succesvolle projecten die aan een eerlijke, duurzame en sociale wereld werken. Hoe krijg je de productie en handel van lokaal voedsel terug op regionaal niveau, hoe organiseer je transport anders, hoe ontwikkel je een plaatselijk geldsysteem …? Ze ontmoeten de burgemeester van Totnes en Rob Hopkins (die enkele jaren geleden Transition Towns op poten zette, als uitweg op de mentale en financiële crisis).
Totnes is bijzonder inspirerend. De daaropvolgende maanden dagen we onze transitieambassadeurs uit, ondersteunen en coachen we hen om in hun eigen regio een project te starten: een Repair Café, een LETS-groep, een samentuin, … En met succes! Met hun opgedane kennis en vaardigheden gaan ze aan de slag. Meer en meer transitieactiviteiten vinden plaats.
Van Stationsstraat naar Transitiestraat
In het najaar van 2014 steken de enthousiastelingen de hoofden bij elkaar om een groot transitiefestival te organiseren, en zo allerlei positieve initiatieven aan een breed publiek voor te stellen. Op 9 mei 2015 verandert onder de noemer Toekomststreken de Stationsstraat, een aantrekkelijke winkelstraat in Sint-Niklaas, in een transitiestraat. Bezoekers kunnen leuke workshops volgen zoals een groentebak knutselen met recuperatiemateriaal. Ze bouwen mee aan een transitiekunstwerk: een ‘levende’ boot die in het midden van de straat staat. Aan de gezellige kraampjes ontdekken ze boeiende initiatieven zoals Velt, Voedselteams, Climate Express… en tijdens een Speakers’ corner maken ze kennis met LETS, de Sint-Niklase soepkar, Schone Kleren Campagne… Lokale handelaars zetten hun duurzame inspanningen in de kijker, muzikanten zorgen voor sfeer (zangeres Grace componeert zelfs een transitielied). Ook een Repair Café, een filocafé, een voorleessessie, boekpresentaties en de documentaire The Muffinman over voedselverspilling staan op het programma.
Naar aanleiding van Toekomststreken hebben we een transitiekaart gemaakt met tal van transitieadressen uit het Waasland en de Denderstreek. Voortaan vind je zonder problemen het dichtstbijzijnde Voedselteam, natuurvoedingswinkel of Repair Café.
En na Toekomststreken?
Ons aanbod bevat regelmatig activiteiten die mensen op een laagdrempelige en plezante manier laat kennismaken met allerlei aspecten van transitie. Een lezing over de Klimaattop, een bezoek aan een boer die lokaal produceert, een infoavond over duurzame mode… Vaak kunnen we rekenen op de steun (organisatie, promotie …) van onze transitieambassadeurs. En ondertussen stampen ze zelf heel wat projecten uit de grond. Van Nele die een LETS-groep opstart tot open erfdagen bij Paul en Ann. Van de soepkar die sinds kort in Lokeren rondrijdt tot de samentuin in Beveren. Van een potluck-picknick met muziek in de tuin van Catherine tot Sabine, Ivo en Véronique die een groots Ecofestival hebben georganiseerd.
Met ons project hebben we geprobeerd om transitie bekend te maken en een positieve verandering teweeg te brengen, maar het is dankzij onze transitieambassadeurs dat het aantal initiatieven groeit en de impact groter wordt.
Over de auteur
Dit blogbericht is een gastbijdrage in het kader van de Laat mensen schitteren-campagne. Wil je meer weten over Vormingplus Waas-en-Dender en hun transitieproject? Neem dan contact op met Stefaan Segaert.