dec
2
2020

Video-interview: Chantal Mouffe over de radicale democratie

Politiserend werken, Sociaal-cultureel werken

Blog, Video

Tijdens de Trefweek 2020 ging kunstenprogrammator Guy Gypens (KANAL – Centre Pompidou) in gesprek met politiek filosofe en activiste Chantal Mouffe over haar eigenzinnige kijk op democratie. Werkt populisme nog wel om burgers te ‘herpolitiseren’? Hoe overstijg je de identitaire kwestie? Hoe integreer je sociale en ecologische kwesties? En welke politieke organisatie is er nodig om die civiele politieke energie te kanaliseren?

Over Chantal Mouffe en Guy Gypens

Chantal Mouffe is een Belgische politicologe en filosofe gespecialiseerd in de politieke theorie. Ze is emeritus professor aan de Universiteit van Westminster en pleit voor een radicale democratie vanuit het idee dat conflict en verschil de basis vormen voor een gezonde politieke cultuur. Ze schreef onder meer The Democratic paradox, On The Political, Agonistics. Thinking the World Politically, Podemos. In the Name of the People en For a Left Populism.

Guy Gypens is gepokt en gemazeld in het Brusselse kunstenveld. Hij werkte eerst bij de Beursschouwburg en later bij het dansgezelschap Rosas. Van 2007 tot 2019 werkte hij bij het Kaaitheater, eerst als artistiek directeur en later als algemeen directeur. Sinds vorig jaar is hij verantwoordelijk voor de programmatie van de podiumkunsten in het museum KANAL – Centre Pompidou.

Over de Trefweek

De Trefdag is normaal gezien hét jaarlijkse netwerkmoment van de sociaal-culturele sector. Dit jaar daagde corona ons uit om wat creatiever te zijn. Het resultaat: een gratis online event dat een week duurde met verschillende Zoomdebatten, webinars, informele netwerkmomenten en nabesprekingen. Je kan alle sessies gratis herbekijken op trefweek2020.socius.be/herbekijk.

Verder lezen


Hilke Charels

Hilke Charels

Scroll to Top