nov
25
2020

VIDEOREEKS: een nieuwe wereld na corona?

Diversiteit, Politiserend werken, Sociaal-cultureel werken

Blog, Video

De uitbraak van de coronapandemie betekende een drastische verandering van ons dagelijks leven. Historicus Tim Soens vraagt zich af wat de geschiedenis ons kan leren over de kwetsbaarheid en veerkracht na pandemieën en andere grote schokken in de samenleving.

Vanuit een historische blik stelde hij tijdens de Trefweek 2020 drie vragen aan drie hedendaagse denkers over de structurele veranderingen die nodig zijn na corona. Filosoof en journalist Thomas Decreus (De Wereld Morgen), duurzaamheidsexpert Barbara Janssens (Netwerk Bewust Verbruiken) en filosoof en columnist Bleri Lleshi (MO*) beantwoorden in deze videoreeks zijn vragen.

Over de sprekers

Tim Soens is hoogleraar Milieugeschiedenis verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de UAntwerpen. Hij doet onderzoek naar natuurrampen in het verleden, van overstromingen over hongersnoden tot pandemieën.

Thomas Decreus is historicus en doctor in de Wijsbegeerte. Hij werkt als journalist voor dewereldmorgen.be. Hij is auteur van Een paradijs waait uit de storm, Spektakeldemocratie en co-auteur van Dit is morgen.

Barbara Janssens is coördinator van Netwerk Bewust Verbruiken en actief in verschillende burgerinitiatieven. Ze is gepassioneerd door duurzaamheid, de fiets, sharing and caring.

Bleri Lleshi is filosoof, auteur, docent, jongerenwerker en DJ. Zijn onderzoek is gericht op diverse thema’s, zoals identiteit, interculturaliteit, sociale ongelijkheid, neoliberalisme en Brussel. Lleshi is docent aan de UCLL waar hij verschillende vakken doceert.

Hij schrijft columns voor MO* Magazine en Brussels Times Magazine en is de auteur van Identiteit en Interculturaliteit. Identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel en de bestsellers De neoliberale strafstaat en Liefde in tijden van angst.

Over de Trefweek

De Trefdag is normaal gezien hét jaarlijkse netwerkmoment van de sociaal-culturele sector. Dit jaar daagde corona ons uit om wat creatiever te zijn. Het resultaat: een gratis online event dat een week duurde met verschillende Zoomdebatten, webinars, informele netwerkmomenten en nabesprekingen. Je kan alle sessies gratis herbekijken op trefweek2020.socius.be/herbekijk.


Hilke Charels

Hilke Charels

Scroll to Top