jul
4
2023

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: online tool over storytelling

Communicatie, Diversiteit, Vrijwillige inzet

Nieuws, Tools

Hoe brengen we een genuanceerde en menselijke kijk terug in het gesprek over migratie? Verhalen zijn het middel om genuanceerdere boodschappen te verspreiden en ze bereiken een groot publiek. Vrijwilligersorganisaties kunnen een spilfiguur zijn in die communicatie. Vluchtelingenwerk Vlaanderen ontwikkelde een interactieve online tool die vrijwilligers en hun organisaties ondersteunt bij het zoeken, creëren en verspreiden van verhalen. De interactieve online tool begeleidt je stap voor stap met video’s, tekst en beeld.

De tool is een product van de workshopreeksen “Verbindend communiceren voor vrijwilligersorganisaties”, georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Rudy Pieters van Verhalenmakers.

Inzichten voor organisaties

In 2021-2022 leidde Vluchtelingenwerk Vlaanderen in het kader van Other Talk on Migration het project Storytelling – migratie anders in beeld. Ze gingen een jaar lang samen met vrijwilligers
aan de slag om met hun sterke verhalen het migratiedebat een stukje menselijker te maken. Uit die ervaring trokken ze 4 inzichten: 

  1. Plaats de noden van de vrijwilligers centraal.
  2. Een “aanklampende” aanpak werkt het best.
  3. Bouw genoeg netwerkmomenten in.
  4. Een vrijwilliger is niet hetzelfde als een vrijwilligersorganisatie.

Lees hier meer over deze inzichten.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top