dec
5
2022

Voem lanceert eigen Metaverse ‘Diverzcity’

Digitaal, Diversiteit, Internationaal, Sociaal-cultureel werken

Nieuws

Voem vzw heeft op 7 december 2022 haar eigen Metaverse DiverzCity gelanceerd. De Metaverse is een virtuele wereld waarin mensen online met elkaar in contact komen. Het is een verzameling van 3D-ruimtes waarin users via een avatar (een digitale dubbelganger) werken, vergaderen, spelletjes spelen …

Sinds de laatste lockdown in 2021 besloot Voem om te experimenteren met de Metaverse als online werkplek. Nu flexwerken de norm is geworden, maakt Voem nog steeds dagelijks gebruik van haar virtuele wereld. Of je nu thuis werkt of op kantoor: alle collega’s over heel Vlaanderen en Brussel zijn steeds ingelogd met hun avatar. Een kort overleg of een leuk informeel momentje met je collega’s? Met je avatar loop je gewoon naar elkaar toe waarna je in een videomeeting komt.

Ook de leden en partners van Voem springen geregeld binnen: op een jaar tijd (testfase) maakten 800 mensen een eigen avatar aan. Andere organisaties uit het sociaal-culturele werkveld krijgen de mogelijkheid om de wereld te gebruiken en om er zelf een eigen stuk grond te kopen en een gebouw te zetten.

Ondertussen ontwikkelde Voem haar eigen virtuele 3D wereld DiverzCity die volledig op maat is gemaakt door het Tsjechische collectief Spacemakers. Een virtuele wereld waarin superdiversiteit en inclusie worden gevierd. Met onder andere een interlevensbeschouwelijk plein met moskee, kerk, gurdwara en synagoge, een clubhuis voor de leden, een tent als safe(r) space, een exporuimte en een coworking plek. Voem organiseerde er onder andere haar Emancipatieprijs, Veggie = Halal workshops, We Need To Talk About It en Voem Meet-ups met de leden en partners.

Een van de grote voordelen is dat je in de Metaverse makkelijk internationale sprekers en artiesten kan betrekken voor events. Zo kreeg DiverzCity reeds users uit Argentinië, Syrië, Palestina, USA, Oekraïne en Iran over de vloer. Voem heeft onder andere een partnerschap met United Religious Initiative (URI), een wereldwijd netwerk van interreligieuze organisaties, die gelinkt is aan de United Nations.

Tegen 2025 wordt DiverzCity een levende virtuele stad waar verschillende organisaties van over de hele wereld samen zullen werken en events organiseren.

  • Bezoek hier DiverzCity.
  • Meer info over DiverzCity lees je in dit interview dat we onlangs met Voem hadden.

Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top