okt
6
2021

Wandeldate brengt zuurstof en structuur in eentonige dagen

Digitaal

Praktijk

Avansa Limburg zocht en vond een eenvoudige, werkbare format om structuur en verbinding te bieden in de eentonigheid en het isolement van de lockdown. De Wandelcentrale doet wat ze suggereert: gegevens van wandelaars verzamelen om de aanvragers vervolgens te matchen en zo de kans te bieden in duo op pad te gaan. Als alleen nog wandelen kan en de nood aan contact hoog is, wandel dan. Veel eenvoudiger kan het niet zijn.

Tekst: Hilde De Brandt

Mieke Dury is vormingswerker bij Avansa Limburg. Net als bijna iedereen strandden zij en haar collega’s plotsklaps achter de computer, terwijl hun plaats er altijd een is tussen de mensen. Die plek wilden ze blijven opeisen, en ze schakelden meteen. ‘Hun’ mensen in isolement laten was geen optie. Het werd een verhaal van wandelduo’s. Blind date en open minded. Met Avansa Limburg als koppelaarster.

Vanwaar komt de idee voor de Wandelcentrale?

‘Zonder corona leggen we sowieso een weg af met mensen. We leren in groep, we brengen hen met elkaar in contact. Verbinding maken is zo ontzettend belangrijk. Toen we wat bekomen waren van de plotse thuiswerktijd, sloegen we aan het brainstormen hoe we in deze vreemde tijden toch relevant konden zijn. We wilden vooral een positief verhaal brengen. Het isolement op zich weegt al zwaar genoeg, daar wilden we mensen even uit losweken. Het antwoord bleek eenvoudig. We distilleerden het uit een persoonlijk verhaal van een collega die benadrukte hoe belangrijk een schema is als alle structuur is weggevallen. Een wandelschema haalt iemand uit huis, doet bewegen, biedt structuur. Allemaal elementen die tijdens de pandemie heilzaam werken. We zochten naar een formule om dat in de pandemie-restricties veilig te kunnen doen. Het liet ons ook toe om te blijven doen, waar we goed in zijn: samen een weg afleggen, maar dan letterlijk.’

Hoe werkt het?

’Het startte aanvankelijk met de mogelijkheid om een fiche in te vullen online. Wil je naar buiten en zoek je gezelschap, heb je een motivator nodig om uit je kot te komen: meld je aan en wij zoeken een partner voor jou. Een soort intake, zeg maar, met basisvragen: hoe vaak wil je wandelen, hoe ver wil je gaan, heb je een voorkeur voor een plaats. Die dingen. Gaandeweg vroegen we ook naar de leeftijd. Het is niet altijd evident om over generaties heen te matchen, terwijl het  soms ook een opportuniteit kan zijn. En we lieten ruimte voor kanttekeningen. Moslimvrouwen wandelen bijvoorbeeld liever niet met een man. We werken in een realiteit waarbinnen we op de meest positieve manier mensen willen verbinden.
We merkten snel dat voor ons publiek de online intake geen groot succes was. Daarom schakelden we ook de telefoon in: bel ons. Of stuur een mailtje en we bellen jou. Dat werkte meteen veel beter. Het vergemakkelijkte de toegang tot de ‘centrale’ en het verhoogde de kans op een goede match omdat we een vollediger beeld van de kandidaat-wandelaar kregen. Het was voor ons echt wel experimenteren, aftasten hoe we dit het beste konden aanpakken. Het was al doende leren.’

Wie bereiken jullie?

’We wilden een zo breed mogelijk publiek bereiken. Daarom gingen we al snel aan de slag met flyers en affiches, we verspreidden ze in onze startbasis – dat is Hasselt – bij dokters en apothekers, in bibliotheken… overal waar we vermoedden dat mensen toch nog langskwamen en de uitnodiging konden vinden. Als we vandaag terugkijken hebben we vooral vrouwen van boven de vijftig aangesproken. Zij hebben zich het vaakst aangemeld. Slechts een op vijf waren mannen. Maar we geloven in het potentieel. Om echt impact te hebben moet je lang genoeg volhouden. Intussen kan je bijleren, bijsturen en doen positieve verhalen hun werk.’

Wat waren de obstakels?

’Het is belangrijk om de verwachtingen juist te hebben, zowel voor jezelf als voor de deelnemers. Sommigen verwachten dat tijdens de wandeling ook Nederlands kan worden geoefend. Dat zou kunnen, maar dat is niet het opzet. Dat hoort eerder bij buddywerking, dat zijn de wandelduo’s niet. Ze zijn eenvoudig wat ze zeggen te zijn: twee mensen die er samen al stappend op uit trekken.

Wij als matchmakers moeten vooral loslaten. Als je de duo’s hebt samengebracht, dan is het aan hen. We vragen hen wel om nog bericht te laten, maar bijlange niet iedereen doet dat ook. Dan weten we niet of de date ook echt is doorgegaan en of er een blijvend engagement uit is voortgekomen. Er zijn indicaties van succes, maar een overzicht hebben we niet.

Anderzijds merkten we wel snel het potentieel van de format. Daarom schakelden we ons netwerk in en deelden we onze kennis en ervaring. De respons was hartverwarmend. Op geen tijd verspreidde de Wandelcentrale zich over Limburg.’ 

Is de toekomst van de Wandelcentrale verzekerd?

’Alle signalen wijzen in de richting dat het project zal overleven. Over heel Limburg hebben intussen twaalf gemeenten een Wandelcentrale opgezet. Daar zijn we zeer blij mee. Voor ons is het niet ons hoofddoel, daarom zochten we partners die we vooral vonden in de gemeentebesturen. Heel wat lokale dienstencentra maakten mensen en tijd vrij om een permanentie voor de Wandelcentrale op te zetten. Wij van onze kant stellen alle materiaal ter beschikking: een draaiboek, sjablonen voor affiches en flyers, onze ervaring. We starten ook intervisiegroepen voor ervaringsuitwisseling. En we hopen een fysieke datingbeurs voor wandelmaatjes te organiseren in de nabije toekomst.

Als Avansa Limburg hebben we een pionierende en coördinerende rol opgenomen, we zijn klaar nu voor de overdracht. Onze eigen permanentie zal opgenomen worden door de mediavrijwilligers die het onthaal bemannen. Het project wordt verzelfstandigd, maar we blijven ook zelf aanspreekpunt.

We kijken met voldoening terug, maar meer nog kijken we er naar uit ons werk zoals het was weer te hervatten. Mensen versterken en verbinden in groep. De pandemie zette onze focus op persoonlijke ontwikkeling on hold. Door een rustpunt te bieden hielpen we zuurstof te generen voor wie dat nodig had. We zijn benieuwd of dit concept nog breder gaat en echt een duurzaam project wordt. Dat zou heel fijn zijn.’

Vijf tips voor een geslaagde Wandelcentrale

  1. Hou vol, ook al lijkt het niet meteen te lukken.
  2. Wees duidelijk over het opzet.
  3. Verbind een duo, en laat dan alle verwachtingen los.
  4. Een match tussen personen lukt vaker niet dan wel. Wees realistisch.
  5. Neem tijd: de methodiek moet zichzelf nog bewijzen.

In een notendop

De Wandelcentrale is een initiatief van Avansa Limburg, een van de dertien socio-culturele organisaties die in evenveel regio’s leerpraktijken opzetten voor iedereen.
Ze startte als eerste met de koppeling van wandelmaatjes in de format ‘Wandelcentrale’ en helpt nu partnerorganisaties om te starten. Daartoe deelt ze kennis, draaiboek en communicatietools. Er is ook mogelijkheid tot intervisie.
Een beroep doen op de Wandelcentrale is gratis.
De dienst wordt aangeboden in twaalf gemeenten: Hasselt, Herk-de-Stad, Maasmechelen, Genk, Ham, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Dilsen-Stokkem, Pelt, Beringen en Heusen-Zolder.

https://avansa-limburg.be/projecten/de-wandelcentrale


Zé Vandenhoeck

Zé Vandenhoeck

Scroll to Top