• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Socius.be

Steunpunt sociaal-cultureel

  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • Slideshare
  • Login
  • Start
  • Socius
    • Wat we doen
    • Hoe we het doen
    • Maak kennis met het Socius-team
    • Prijspolitiek
    • Zaalverhuur
  • Sector
    • Over de sector
    • Werksoorten
    • Organisaties
    • Vacatures
  • Decreet
  • Agenda
  • Nieuws
  • Blog
  • Kennis
    • Artikels
    • Tools
    • Publicaties
  • Contact

Wat we van MAVEP kunnen leren over hoe we onze vrijwilligers waarderen

19 december 2019 door Jozefien Godemont

DINAMO is een sociaal-culturele organisatie in Turnhout met maar liefst 265 gemotiveerde vrijwilligers. Sterker nog: de vrijwilligers bepalen de agenda, stellen een cursusaanbod op en geven zelf les. Van onderuit, met passie. Hoe ze hun vrijwilligers enthousiasmeren? Vooral door hen te waarderen. Om dit nog beter te kunnen doen stapte DINAMO de voorbije twee jaar in het Europese project ‘Managing Volunteers, Empowering People’ (ofwel: MAVEP). Coördinator Bieke Suykerbuyk en programmaverantwoordelijke kunst en creativiteit Jolien Smits delen hieronder graag hun belangrijkste learnings met jou.

Socius: Dank jullie wel dat jullie de resultaten van MAVEP met onze sector willen delen. Maar laat ons beginnen bij het begin: hoe is DINAMO ontstaan?
Bieke: “DINAMO staat voor ‘Doeltreffende Initiatieven naar Andere Mogelijkheden Overdag’. In het begin van de jaren 80 moesten werklozen twee keer per week komen stempelen in de grote inkomhal van Cultuurhuis de Warande in Turnhout. De toenmalige directeur en zijn stafmedewerker wilden de talenten van deze mensen aanboren en stelden een talentenbank op. Zo ontstond DINAMO, met een 10-tal cursussen voor en door werklozen tijdens de daguren. Gaandeweg is de werkloosheid afgenomen en vergrijsde ons doelpubliek. Veel van de vrijwilligers en deelnemers aan de cursussen zijn nu met pensioen of prepensioen.

“Daarnaast bereiken we mensen die langdurig afwezig zijn van hun werk, door een burn-out bijvoorbeeld, en die via DINAMO opnieuw stappen zetten richting de arbeidsmarkt. Met Knipoog hebben we een inclusieve werking voor personen met een handicap en we organiseren ook conversatietafels voor anderstaligen. DINAMO is ondertussen geëvolueerd tot een zelfstandige door de Vlaamse gemeenschap gesubsidieerde vzw binnen het zogenaamde ‘Warandemodel’. We genieten van gratis huisvesting, personeelsinzet en allerlei diensten van de Warande en bieden in ruil een extra inhoudelijke invulling aan het programma van het cultuurhuis. Activiteiten die niet in de Warande kunnen plaatsvinden gaan door in de kunstencampus Turnova waar we de infrastructuur delen met de stedelijke academies. Dit is naast een financiële bijdrage ook een substantiële steun vanuit de stad Turnhout.”

Wat jullie typeert is de toch wel grote rol die vrijwilligers hebben. Welke taken nemen jullie vrijwilligers zoal op?
Bieke: “Van de 265 vrijwilligers geven er 180 les. Het zijn vooral ex-leerkrachten die nog met veel passie lesgeven, maar dan zonder de inspecties en administratie. Sommige lesgevers werken nog. Zij kunnen bij ons andere dan hun professionele kwaliteiten kwijt. Anderen willen bij ons hun competenties en interesses delen. We hebben ook vrijwilligers die de koffiepauzes verzorgen, die deelnemers onthalen, die personen met een handicap omkaderen binnen de Knipoog-werking, die meegaan op uitstappen, ….”

Jolien: “Ook mensen die een korter engagement als vrijwilliger willen aangaan vinden bij DINAMO hun gading. We zien ook meer en meer mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt die willen bijleren via vrijwilligerswerk. Zo hielp één van onze vrijwilligers een jaar mee in het Repaircafé waardoor zijn Nederlands merkbaar verbeterde. Een ander voorbeeld is een leerkracht Kunst uit Argentinië die een verkorte lerarenopleiding volgt om hier les te kunnen geven en zich bij DINAMO oefent in de praktijk en tegelijk ook haar Nederlands bijschaaft.”

"We zien meer en meer mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt die willen bijleren via vrijwilligerswerk."

265 vrijwilligers is best veel. Wat is volgens jullie de sleutel tot een duurzame relatie met je vrijwilligers?
Bieke: “Elk jaar hernieuwen wij het individuele engagement van onze vrijwilligers. We vragen dan uitdrukkelijk: wil jij er nog een jaartje bij doen of niet? Zo behoud je gemotiveerde vrijwilligers die zich gewaardeerd voelen.”

Jolien: “Wat voor ons heel belangrijk is – en wat volgens ons ook goed werkt – is de combinatie van een waarderende benadering, betrokkenheid bij je vrijwilligers tonen én een krachtige leeromgeving creëren.”

Waarom is die krachtige leeromgeving zo belangrijk?
Bieke: “Ons cursusprogramma speelt volledig in op wat vrijwillige lesgevers ons spontaan aanbieden. DINAMO, dat zijn de vrijwilligers. Wij kunnen onze vrijwilligers niet aansturen zoals een directie dat in het reguliere onderwijs doet via inspecties en administratie gericht op controle. Maar wij proberen toch een kwalitatief aanbod uit te werken.”

Jolien: “Vroeger was onze ondersteuning heel praktisch en lieten we de vrijwilligers hun ding doen. We durfden hen niet zo goed feedback te geven. Na de lesbezoeken die UA-studenten Opleidingswetenschappen op onze vraag bij de vrijwillige lesgevers deden, merkten we dat de lesgevers openstonden voor de aanwezigheid tijdens hun lessen én voor feedback op hun aanpak. Door vanuit nieuwsgierigheid aanwezig te zijn tijdens een waarderend lesbezoek kan je een echt gesprek aangaan met je vrijwilligers. En dan zie je dat heel wat vrijwilligers ervoor openstaan om nieuwe dingen te ontdekken.”

Bieke: “We besloten dan om nog meer te gaan werken vanuit een waarderende benadering. Door een kwaliteitsvol cursusaanbod te koppelen aan waardering voor onze vrijwilligers ontstond het idee van een krachtige leeromgeving.”

En dat idee hebben jullie dan verder uitgewerkt in het Europese project MAVEP (Managing Volunteers, Empowering People). Hoe is dat tot stand gekomen?
Bieke: “Het project van de UA-studenten inspireerde ons en we wilden dat graag verder verdiepen. Tegelijk raakte onze doelstelling van waarderend werken met vrijwilligers steevast ondergesneeuwd door de waan van de dag. We wilden in een project stappen zodat we er echt tijd voor konden vrijmaken. Het leek ons bovendien interessant om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen bij Europese partners.

“Daarom dienden we een Erasmus+-project in bij EPOS voor ‘strategische partnerschappen’ (Kernactie 2, nvdr). En zo stapten we samen met onze partners in Griekenland en Denemarken en de hogeschool UCLL in MAVEP. Onze Deense partner richtte zich op studenten en de Griekse focuste vooral op mensen die via vrijwilligerswerk aansluiting zoeken bij de arbeidsmarkt.”

Dat moet heel leerrijk zijn om te zien hoe organisaties in andere Europese landen met hun vrijwilligers omgaan. Wat viel jullie op?
Jolien: “Wat mij enorm fascineert is hoe verschillend elke partner naar vrijwilligers kijkt en hoe die visie zich vertaalt in de omkadering van vrijwilligers. Bij de Denen lijkt vrijwilligerswerk meer in de cultuur ingebakken dan in Griekenland. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de economische situatie daar.”

"Denen kijken veel meer talentgericht naar vrijwilligerswerk als een mogelijkheid om competenties te ontwikkelen en in te zetten, los van een studie of job."

Bieke: “Het is allesbehalve evident om je als vrijwilliger te engageren in tijden van economische crisis. Veel Grieken komen moeilijk rond. Er leeft een negatief idee dat vrijwilligers noodgedwongen taken moeten overnemen die de overheid afwentelt. Denen kijken veel meer talentgericht naar vrijwilligerswerk als een mogelijkheid om competenties te ontwikkelen en in te zetten die niet per se gebonden zijn aan een studie of job.”

Het project ging dus over vrijwilligers managen en mensen empoweren. Welke resultaten van MAVEP nemen jullie mee naar jullie eigen werking?
Bieke: “De grootste bijdrage voor DINAMO was de ervaringsuitwisseling met de Europese partners rond vier actiepunten. Wij waren verantwoordelijk voor de actiepunten didactiek van het lesgeven en peer-to-peercoaching. Onze Deense partner had aandacht voor het inschakelen van moeilijk bereikbare doelgroepen als vrijwilliger. En onze Griekse partner focuste op de erkenning en validering van vrijwilligerswerk in functie van de arbeidsmarkt. Alle partners zijn eigenlijk vanuit hun eigen agenda en context vertrokken. Maar toch hebben we door het gezamenlijke leerproces zaken opgepikt die we nu kunnen inbedden in onze eigen organisatie.”

Jolien: “Dat wij vrijwilligers konden betrekken bij MAVEP was heel positief. De vrijwilligers die deelnamen aan de trainingen vonden het interessant en kregen een andere kijk op onze organisatie. Bovendien zijn ze nu fantastische ambassadeurs voor de waarderende benadering. We hebben vooral beseft dat wij als organisatie nóg meer op een coachende manier met onze vrijwilligers moeten omgaan. Openstaan voor mensen en hun potentieel. Niet van bovenaf met de vinger wijzen maar de coachende houding als een rode draad doorheen heel de organisatie trekken. Dat is volgens mij ook een goede tip voor andere organisaties die hun vrijwilligers meer willen waarderen.”

"Door deel te nemen aan MAVEP beseffen we dat we nóg meer op een coachende manier met onze vrijwilligers moeten omgaan."

Welke uitdagingen zien jullie nog voor DINAMO op het vlak van vrijwilligerswerking?
Bieke: “Kwetsbare doelgroepen toeleiden naar het vrijwilligerswerk, één van de actiepunten van MAVEP, werd minder sterk uitgewerkt. Maar de nood stijgt. Er komen steeds meer mensen bij ons aankloppen met een specifieke vraag. Bijvoorbeeld mensen die zich psychisch niet weerbaar voelen maar wel een vrijwillig engagement willen opnemen. Verwachten we dat die vrijwilligers garanderen dat ze er elke week zijn omdat het anders niet werkt voor ons? Een ander voorbeeld: als een vrijwilliger niet zo goed Nederlands kan laten we hem of haar kookles geven in het Engels. We zijn er dus mee bezig, maar we kunnen meer doen. Onze uitdaging voor de komende vijf jaar is om echt meer op maat en individueel te gaan werken. Wie hebben we voor ons en wat kunnen we doen? En hoever kunnen we als organisatie opschuiven als blijkt dat een vrijwilliger iets wil of kan waar we niet aan gewend zijn of waar we niet zoveel over weten?”

Jolien: “Een andere uitdaging: onze vrijwilligers betrekken bij de resultaten van MAVEP. Hoe kunnen we die vertalen naar iets dat nuttig is voor élke vrijwilliger en daar helder over communiceren? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is?”

Het is duidelijk dat waardering en betrokkenheid bij vrijwilligers voor jullie heel belangrijk zijn. Wat willen jullie hierover nog graag meegeven aan andere sociaal-culturele organisaties?
Bieke: “Maak tijd om na te denken over waardering en betrokkenheid. Zo vermijd je dat je vervalt in de waan van de dag. Wat betekent dit in jouw organisatie en voor jouw vrijwilligers? Zet dit uit in een beleid. Benoem waardering en betrokkenheid van vrijwilligers als een speerpunt voor jouw organisatie. Veel collega’s die in de sector werken doen dat al spontaan. Maar toch is het belangrijk om er een speerpunt van te maken zodat je er heel gericht stappen in kan zetten. Zo wordt het ook minder afhankelijk van het buikgevoel van de individuele medewerker. Daarnaast is vorming in coaching- en luistervaardigheden voor het team heel belangrijk. Hoe kan je vanuit een betrokkenheid naar je vrijwilligers luisteren en tegelijkertijd verwachtingen bespreekbaar maken?”

"Je moet niet alleen aandacht hebben voor de taakinvulling, maar ook voor de vrijwilliger als persoon."

Jolien: “Maar ook vormingen voor vrijwilligers zijn belangrijk. Dat is een vorm van waardering. Daarmee zeg je: wij vinden wat jij doet belangrijk en we willen dat je kan groeien in wat je doet. Probeer vrijwilligers ook nabij te zijn. Als een medewerker van DINAMO op uitstap gaat met een groep deelnemers en een uitstapvrijwilliger is dat nooit vrijblijvend. Hij of zij heeft oog voor de beleving van de deelnemers én die van de vrijwilliger. Hetzelfde geldt voor de waarderende lesbezoeken die de medewerkers doen. Een andere tip: stel je oprecht geïnteresseerd op in de vrijwilliger. Hoe gaat het met hem of haar? Je moet niet alleen aandacht hebben voor de concrete taakinvulling, maar ook voor de vrijwilliger als persoon. Als je daar attent voor bent vinden vrijwilligers veel sneller hun weg naar jou als ze ondersteuning nodig hebben of met vragen zitten.”

Zit jij nog met vragen over het Europese project MAVEP? Je leest er alles over op www.mavep-project.eu. En op dinamo.warande.be/vrijwilligers vind je nog meer inspiratie voor jouw vrijwilligersbeleid.  

Verder lezen

  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid: bezield vrijwilligerswerk
  • Tips om vrijwilligers te waarderen
  • Sterke vrijwilligers door sterke communicatie
  • Motieven van vrijwilligers

blog Europa, vrijwilligers

Lees ook

nieuws - 07/07/2020 Foto: Markus Spiske - unsplash.com

Studiedag ‘Een gedragen en duurzaam internationaliseringsbeleid’

tools - 19/12/2019

Update: de verbeterde Levensfasentest

nieuws - 04/12/2015 Foto: Manifesto for adult learning

Manifest voor het leren van volwassenen in de 21e eeuw

Over Jozefien Godemont

Jozefien Godemont is bevlogen door het thema vrijwillige inzet en volgt de ontwikkelingen hierin op de voet op. Daarnaast is ze jouw aanspreekpunt over alles wat te maken heeft met verenigingen.

  • E-mail
  • Tel: 02 215 27 08

Primaire Sidebar

Overzicht

  • Sociaal-cultureel werk moet ergens over gààn
  • Superdiversiteit
  • Inbound marketing voor nonprofits: vertel je verhaal
  • Growfunding/BXL
  • De communicatie­medewerker als contentmanager
  • Online campagnevoeren: Wat we kunnen leren van de Ice Bucket Challenge
  • 9 Tools voor kennismanagement – deel 1
  • 9 Tools voor kennismanagement – deel 2
  • Peer-to-peer in het sociaal-cultureel volwassenen­werk?
  • Solidariteit bevorderen via social media
  • Niet voor zwartkijkers: de SWO-ART
  • Een Facebookpagina voor je vereniging: 7 tips
  • Stilte! Een nieuw geluid
  • Leren van burger­initiatieven: ‘vitale coalities’
  • Trage vragen, oude verhalen
  • De kracht van je vereniging zit lokaal
  • Bottom-up werken met vrijwilligers
  • Ruimte voor initiatief
  • De kracht van een goed verhaal
  • Merhaba geeft holebi’s met migratieachtergrond een krachtige stem
  • Community of practice: professionals leren van elkaar
  • Wat drijft de innovator?
  • Afdelingsbegeleiding op maat
  • Van vrijwilligers­management naar betrokkenheids­management
  • Internationaal bewegings­werk: leer uit het verleden
  • Legale foto’s op je website
  • Voelschorten tackelen taboe rond dementie
  • Geef mee vorm aan de superdiverse samenleving
  • 1 miljoen Vlamingen zet zich vrijwillig in
  • De boer op met Voedselteams!
  • Vrijwilligerswerk: niet minder maar anders
  • AIF+: versterking in een wereld van diversiteit
  • Hoe lang leeft jouw beleidsplan?
  • Theater Tievo werkt aan een inclusieve samenleving
  • VtbKultuur brengt mensen samen met Planidoo
  • Leiderschap bij weerstand
  • Vrijwilligers, het DNA van Amnesty International
  • Van individu naar transitieambassadeur bij Vormingplus
  • Selfcity BXL: Brusselse burgerinitiatieven in beeld
  • Sleutelcompetenties voor een leven lang leren
  • Leiderschap als sleutel tot verandering in de superdiverse samenleving
  • Creatief omgaan met digitale technologie
  • Slim meten om je site te verbeteren
  • OefenSCHOLEN voor democratie
  • Dynamiek in groepen lezen
  • Dans als typologie voor de vrijwilligersorganisatie
  • Hallo politici slaat brug tussen burger en politiek
  • Sterke vrijwilligers door sterke communicatie
  • Delen en repareren met Netwerk Bewust Verbruiken
  • De rol van ‘etniciteit’ bij diversiteitsvraagstukken
  • Lobbyen bij de EU
  • Met welke freelancer ga jij in zee?
  • Drie toponderzoeken voor sterk sociaal-cultureel werk
  • Over educatie, verlangen en volwassenheid
  • Werken met talenten
  • Werken met tijdelijke ruimtes
  • Sociaal-cultureel werk in digitale transformatie
  • De gelukskaravaan
  • Sint-Pieters Deelt
  • Een blik achter de parlementaire schermen
  • Iedereen aan het roer: Commons Josaphat
  • De maatschappelijke oorzaken van burn-out
  • Marketing begint bij je missie
  • Samenwerken met de profit: de ethische code van FairFin
  • Als de supermarkt maar open blijft
  • Werken met ruimte in de stad
  • Cinemaximiliaan: woonkamer voor nieuwkomers
  • Timotheus vaart nieuwe wegen
  • Tips om vrijwilligers te waarderen
  • De ‘New Skills Agenda’
  • Vormingplus Waas-en-Dender gluurt bij de buren
  • Naar meer cultuurparticipatie met Pretloket
  • Peilen naar de impact van sociaal-culturele praktijken
  • De vier levensfasen van een afdeling
  • De 20 populairste berichten op je site
  • Denken vanuit de klant: werken met persona’s
  • Hoe lokale afdelingen en vrijwilligers inspireren?
  • ‘De coulissen’ en ‘de scene’: leven en werken in groepen
  • Van goed naar duurzaam medewerkersbeleid
  • Samen sterk
  • Bed, bad, brood en Bach?
  • Politiserend werken
  • In de voetsporen van ‘Van Gogh’
  • Prestatieverlies in groepen: hoe pak je het aan?
  • Loopt je communicatie volgens plan?
  • Groots denken over educatie
  • Het nieuwe leren 1 – Leren in de digitale samenleving
  • Succesvol begeleiden van veranderingsprocessen
  • Toestand vzw wint Ultima 2017 SCVW: 10 weetjes op een rij
  • De regio en de straat
  • Duurzaam denken over educatie
  • Het nieuwe leren 2 – Een gevarieerd leerlandschap
  • On the move
  • Het nieuwe leren 3 – De mechanismen van geconnecteerd leren
  • Motieven van vrijwilligers
  • Burgerinitiatieven in de participatiesamenleving
  • Het nieuwe leren 4 – software en platformen
  • “Eerst charmeren, dan attaqueren”
  • Het nieuwe leren 5 – Blended learning of online en offline combineren
  • In de juiste plooi: over patronen in groepen
  • Welke verandering heb jij voor ogen?
  • Een warm nest voor innoverende ideeën
  • Verander alles: Kempenaars bundelen de krachten
  • Je stakeholders betrekken
  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid 1: bezield vrijwilligerswerk
  • Acht verschijningsvormen waartussen groepen balanceren
  • Wij- versus zij-denken en hoe eruit te geraken
  • De Maekerij: méér dan een hobbyclub
  • Over vroeger, morgen en nu
  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid 2: visie op vrijwilligerswerk
  • Sharing is caring
  • Het nieuwe leren 6 – 7 gouden tips voor de lancering van je online cursus
  • Maak kennis met onze nieuwe collega
  • Waarom je nooit uit je woorden geraakt als je over groepen praat
  • Slapende reserves: een onethische hypotheek op onze dienstverlening?
  • David Troch: “slam poetry geeft je een frisse kijk op hoe je iets neerpent”
  • Guy Redig: “De sociaal-culturele sector heeft een identiteit nodig, een smoel”
  • Coachend leidinggeven is een basishouding, een attitude
  • Weg met de oude blanke man?
  • Zijn we in 2021 op weg naar échte Europese uitwisselingen?
  • In 2050 leren we om te werken én te leven
  • Genieten van de wijsheid van Paul Scheffer
  • 5 tips voor het opstellen van je beleidsplan
  • “Gebruik digital storytelling om mensen sociaal weerbaarder te maken”
  • 5 gouden tips voor nieuwkomers in het #SCVW
  • VIDEO-INTERVIEW: Pepijn Kennis over constructief activisme
  • Dit zijn de non-profit technologietrends van 2019
  • Maak kennis met onze nieuwe collega Paco
  • Chokri Ben Chikha: “Stereotypen kan je doorbreken”
  • Neemt jouw team deze 5 rollen op?
  • Zo maak je jouw organisatie ‘communicatieminded’
  • Afdelingsbegeleiding in 6 stappen
  • 5 lessen voor een digitale transformatie op maat van jouw publiek
  • Hoe kunnen we als middenveld het Europese beleid beïnvloeden?
  • Waarom je missie en visie ook je mantra moeten zijn
  • 3 waardevolle inzichten voor jouw bestuur
  • Rollen en functies: twee kanten van dezelfde medaille?
  • Moet je in onze sector wel een kwaliteits­handboek hebben?
  • Hallo micro: persoonlijke ver­halen uit super­divers Vlaan­deren
  • Stef Steyaert: “Onze democratie is niet in crisis, ze is in transitie”
  • Back to basics: luisteren naar je leden met ‘Sensemaker’
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe collega: Debbie
  • Maak kennis met onze nieuwe collega en Jack of all trades: Vincent
  • Mobiliseren met impact? Dit zijn de 10 tips van Climate Express
  • Ruben Mersch: “Nuance is veel sexyer dan de steriliteit van het grote gelijk”
  • Maak kennis met jouw nieuwe go-to-person en Deurnese ijsbeer: Silke
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe goedlachse collega: Nele
  • Tine Hens en Koert Debeuf laten in hun brieven kijken
  • Ik wil echt voorbij die ‘witte tranen’ geraken
  • Wat we van MAVEP kunnen leren over hoe we onze vrijwilligers waarderen
  • Zo ga je als organisatie bewust om met verandering
  • Investeren in een sociaal-cultureel project? Dat kan met een cultuurkrediet
  • Video: Fred Dhont over cultuureducatie
  • Een straffe praktijkbeschrijving: Over ‘t leven
  • We gaan op Erasmus en nemen mee …
  • HOW-TO: in 7 stappen succesvol een webinar organiseren
  • Webinar: Impactgedreven werken met ‘Theory of Change’
  • Liefde is … samen eten bij Cultureghem en De Ruimtevaart
  • Telewerken: tips en tricks
  • Jouw digitale gereedschapskist om samen te werken en te communiceren
  • Video & chat: welk platform moet ik kiezen?
  • Webinar: ‘Welk platform kiezen?’
  • Help! Mijn site is gehackt
  • Webcast: subsidieregelingen voor sociaal-culturele projecten
  • Hoe veilig is Zoom?
  • Samenwerken met andere organisaties: yay or nay?
  • Podcastgalore: wat de afwas me leerde over interculturaliteit
  • Corona: brandstof voor politiserend werken
  • 9 tips voor meer interactie in je virtueel vormingslokaal
  • Marit Ginevro: “Brave meisjes komen in de hemel, stoute meisjes overal”
  • Nieuwe vormen van verenigen: pionieren op een scharniermoment
  • Hoe kunnen gemeenten lokale burgerinitiatieven laten bloeien?
  • “Diversiteitscommunicatie is eigenlijk normaliteitscommunicatie: het hoort zo te zijn”
  • Videoreeks: een handelingskader om politiserend te werken
  • Briefwisseling Anya Topolski en Mark Elchardus over waarden en normen
  • Ode aan de sociaal-cultureel werker
  • AAN TAFEL MET ONZE MINISTER VAN CULTUUR
  • VIDEOREEKS: een nieuwe wereld na corona?
  • Zoomdebat: politisering in de strijd tegen racisme
  • Video-interview: Chantal Mouffe over de radicale democratie
  • Gratis replay: Hoe stel je je kritisch op tegenover Siri en Alexa?
  • Video-interview: waarom zwijgen geen optie is
  • Pulse neemt je mee op digitale praktijksafari bij Hof van Busleyden
  • Een cultureel vaccin voor de Oostendse woonzorgcentra
  • Betül Demirkoparan: “Theekransjes zijn leuk maar je mentaliteit is het belangrijkste, niet wat je eet of drinkt”
  • Amani El Haddad: “De persoonlijke banden in onze sector tonen dat sociaal-cultureel werk meer is dan wérk”
  • Els Vrints: “Als mensen zich gehoord zien, gebeurt er iets magisch”
  • Simon Luyts: “Laten we de coronacrisis gebruiken als hefboom voor verandering”
  • Maak kennis met deze ‘newbies’ binnen het decreet sociaal-cultureel werk
  • Spanningen in je team? Zo ga je ermee om
  • Welkom Joren!
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe collega: Zé Vandenhoeck
  • Van betrokkenheid naar vrijwillige actie in 3 bewegingen

Vormingsaanbod decreet

  • Geen evenementen

Footer

Over socius

  • Wat we doen
  • Wat we doen
  • Hoe we het doen
  • Bestuur
  • Maak kennis met het Socius-team
  • Prijspolitiek
  • Contact

Over deze website

  • Registreren
  • Inloggen
  • Vacaturebank
  • Vacature plaatsen
  • Gebruiksvoorwaarden & copyright
  • Privacyverklaring
  • Socius netwerklogin

Ook van ons

  • veranderalles.be
  • prettiggeleerd.be
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Slideshare
  • YouTube
Creative Commons Licentie

© 2021 · Socius - Steunpunt Sociaal-cultureel Werk · Sainctetelettesquare 19, 1000 Brussel · welkom@socius.be · 02 215 27 08