okt
19
2022

We zijn er – Een podcast over armoede

Communicatie, Digitaal

Nieuws

De Zuidpoort vzw, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen armoede, bestaat dit jaar 25 jaar. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum pakt de organisatie uit met de zesdelige podcast ‘We zijn er’, een luistervoorstelling over armoede. De podcast staat sinds 17 oktober, de Werelddag van het verzet tegen Armoede, online en is te beluisteren via o.a. Spotify en www.wezijner.be.

Over de podcast

We zijn er… maar we zijn er nog niet. Armoede is overal aanwezig, ruim 15% van de Gentenaars wordt ermee geconfronteerd. En toch blijft het voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow.

De Zuidpoort zet met hun podcast in op bewustmaking, een belangrijke stap richting actie en verandering. De organisatie weet uit ervaring dat er niet óver mensen in armoede moet gepraat worden, maar mét hen. Vaak wordt niet naar mensen in armoede geluisterd, terwijl zij de ervaringsdeskundigen zijn. De podcast ‘We zijn er‘ geeft hen een stem.

In de podcast komen verschillende partijen aan het woord. In de eerste plaats mensen die in armoede leven en vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Daarnaast komen enkele gasten aan bod, zoals Radio Gaga-presentator Joris Hessels en psycholoog Paul Verhaeghe. Tot slot bespreken enkele partnerverenigingen hun rol in de strijd tegen armoede.

In elke aflevering staat een ander thema centraal. Hoe mensen in armoede belanden, het belang van gehoord worden, de stress die armoede met zich meebrengt … De diverse sprekers brengen vanuit hun perceptie elk een deel van het verhaal. De gesprekken worden telkens afgesloten met een creatieve noot, gemaakt door een bezoeker van De Zuidpoort.

De zesdelige reeks wordt gepresenteerd door Nederlands theatermaker Sjoerd van Capelleveen, die tijdens zijn verblijf in Gent een tweede thuis vond bij De Zuidpoort. Samen met de bezoekers maakte hij theaterproductie Radio Stressweg.

Over de Zuidpoort

De Zuidpoort is een kleine vzw in de wijk nieuw-Gent, met vier professionele medewerkers en een honderdtal vrijwilligers en ervaringsdeskundigen in de armoede. Het is een vereniging waar armen het woord nemen. In De Zuidpoort kunnen mensen elkaar ontmoeten bij een koffie en hun verhaal delen. Ze kunnen er terecht met hun vragen, aan een voordelig tarief vakanties boeken, deelnemen aan activiteiten … Daarnaast kunnen ze hun stem laten horen in de themawerking en op een maandelijkse bijeenkomst. Naast een kwaliteitsvolle basiswerking wil De Zuidpoort een partner zijn voor sensibilisering, beleidsbeïnvloeding en armoedebestrijding. Hiervoor vertrekken ze vanuit het expertise van mensen met armoede-ervaring.

Je kan de podcast beluisteren via www.wezijner.beanchor.fm/de-zuidpoort of via Spotify 


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top