30
2022
#WorldPodcastDay: podcasts uit de sociaal-culturele sector
Vandaag (30 september) is het #WorldPodcastDay. Een podcast is een online audioverhaal dat je kan beluisteren op je smartphone, tablet of computer, waar en wanneer je wil. Er zijn heel veel verschillende podcasts. Van nieuws tot persoonlijke verhalen. Van talkshow tot poëzie. Van fictie tot non-fictie. Wereldwijd bestaan er meer dan 2 miljoen actieve podcasts en zo’n 48 miljoen afleveringen.
Meer en meer organisaties, ook uit de sociaal-culturele sector gaan ermee aan de slag in hun communicatie. Een overzicht:
Avansa Kempen – Het Kempenoffensief
Een voormalig burgemeester noemde de Kempen ooit ‘Het Siberië van België’. Niet omdat het er altijd koud is, of borsjtsj er de specialiteit is. Wel omdat de regio doods, eenzaam en vergeten zou zijn. Een. Grove. Leugen. En dat zullen we bewijzen. We trekken ten strijde en zetten een Kempenoffensief op poten. Niet met wapens, maar met verhalen. Een charmeoffensief om de Kempen aan de wereld te tonen. Dit is een initiatief van Avansa Kempen, Stuifzand, ERFGOED NOORDERKEMPEN, Bibliotheek Turnhout en beweging.net Mechelen-Turnhout.
Avansa Limburg
Er zijn verschillende reeksen:
- Het verhaal van de brug begint twee jaar geleden. De bewoners van de Hasseltse wijk Ter Hilst willen hun wijk opvrolijken. Ze kiezen voor een project van de jonge Moldavische kunstenaar Pavel Balta. En Pavel, die wil de brug tussen oost en west Ter Hilst beschilderen. Niet zomaar met street art, maar met afbeeldingen van bewoners. Met hun uniek verhaal, onder de titel: I was here.
- Mensen van buitenlandse herkomst komen geregeld in aanraking met klein racisme: een uitspraak, een gebaar, een blik,… die verwijst naar hun origine. En dat kwetst. In deze podcast gaat Erhan Demirci (stand up comedian met Turkse roots) hierover in gesprek met acht mensen van buitenlandse afkomst.
- Het Cultuurcafé wil cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Dat is in alle eenvoud haar taak, maar op de achtergrond spelen verschillende thema’s een belangrijke rol om dit waar te maken. Wat is het belang van cultuur? Hoe draagt cultuurparticipatie bij aan een inclusieve samenleving? Stuk voor stuk vragen waar we naar op zoek gaan in deze podcastreeks.
- De Cosmodrome in Genk wil een zo divers mogelijk publiek bereiken. Ook mensen met een beperkt budget en werkt daarom samen met ‘Iedereen verdient vakantie’ van Toerisme Vlaanderen. Toch bezoeken er nog maar weinig mensen in armoede de Cosmodrome. Daarom hebben we mysteryshoppers een bezoek te laten brengen aan een voorstelling van Cosmodrome om hierover achteraf een getuigenis af te leggen. De interviews werden gebruikt om deze podcastreeks te maken. Luister naar de ervaringen en leer meer over drempels die mensen met een beperkt budget moeten overwinnen om deel te nemen.
Cavaria – Op het kruispunt
In onze podcast ‘Op Het Kruispunt’ hoor je verhalen van LGBTI+ mensen met een handicap, en de vaak onverwachte raakvlakken daartussen. 5 unieke portretten van mooie mensen met geweldig boeiende verhalen.
De Maakbare Mens – De Maakbare Mens Podcast
Door nieuwe medische technologieën kunnen we steeds meer onze gezondheid en levenskwaliteit verbeteren. Tegelijk komen er nieuwe bezorgdheden, vragen en keuzes. De Maakbare Mens informeert je over de mogelijkheden en risico’s, zodat je keuzes maken die jou en anderen ten goede komen.
Dialoog – Iedereen levenslang?
DIALOOG is een initiatief van Avansa, De Huizen vzw en De Rode Antraciet. Een gemeenschappelijke noemer voor tal van sociaal-culturele activiteiten die het debat voeden over hoe we als samenleving omgaan met de kwesties ‘misdaad, straf en herstel’. Een podcast van Ng Sauw Tjhoi met verhalen van Nick, Melinda, Ismail, Steven, Els …
Fairfin – Fairfin Plastic Podcast
In de FairFin Plastic Podcast gaat FairFin, samen met enkele (internationale) gasten, dieper in op het onderzoek naar de financiering van plasticproductie. Want om de plastic-golf te stoppen, moeten we kijken naar de bedrijven die plastic maken en de banken die hen financieren.
Federatie van Mondiale en Democratische organisaties – Hallo micro
Odis, Evgenia, Aissatou, Imane, Mulume en Karolina. Namen die je waarschijnlijk niets zeggen, maar waar straffe verhalen achter schuilen. FMDO bracht die samen in het project Hallo micro, een podcast met persoonlijke verhalen uit superdivers Vlaanderen. Want naar elkaars verhalen luisteren brengt mensen dichter bij elkaar.
Ferm – Pleisterplaats: luisterverhalen over verlies, troost en hoop
Een pleisterplaats is een plek waar je halt houdt op een lange reis om even op adem te komen en jezelf te verzorgen. In deze podcast ontmoeten twee wildvreemde mensen elkaar op zo’n pleisterplaats, één van de driehonderd troostplekken in Vlaanderen, opgericht door Ferm. Ze vertellen elkaar wat ze onderweg verloren zijn of waar ze afscheid van moesten nemen. Wat volgt is herkenning en troost. Zoek een gezellig hoekje, neem pauze en laat je meeslepen door de warme, troostende verhalen.
De podcast van Ferm was de enige genomineerde uit de sociaal-culturele sector op het Podcastfestival in het Kursaal van Oostende.
KifKif – Koffie met KifKif
Met een tas koffie in de aanslag gaan we op geregelde tijdstippen in gesprek met interessante experten. We analyseren urgente maatschappelijke thema’s, ontleden de onderliggende politieke patronen en zoeken naar een meer rechtvaardige wereld.
Linx+ – Blik Historik
In deze podcastreeks gaat Linx+ dieper in op verhalen vanuit onze sociale geschiedenis. Af en toe is er een thema, een gebouw of een gebeurtenis waarover nog zoveel valt te vertellen… En net dat gaan ze doen in deze podcast-reeks. Ze laten getuigen en mensen kort bij het verhaal aan het woord en komen zo nog meer te weten over de sociale geschiedenis die de fundamenten heeft gelegd van onze welvaartsstaat. Sociale geschiedenis levendig houden vormt een rode draad in de werking van Linx+. We vertalen thema’s uit de arbeiderscultuur en -strijd naar laagdrempelige activiteiten en bouwen zo aan een breed netwerk dat bijdraagt aan een solidaire en inclusieve samenleving.
Natuurpunt Natuuracademie – Verhaal De Natuur
Verhaal de Natuur is een project van Natuuracademie. Ze gaan op zoek naar verhalen over de natuur die nu nog niet vaak aan bod komen. Samen met de peter van het project, Antwerps stadsdichter Seckou Ouologuem, verbinden ze slampoëten in een natuurgebied met een natuurgids en gaan ze voor uitwisseling met Natuurpuntvrijwilligers en de superdiverse leden van FMDO. De verhalen die daaruit vloeien, bundelen ze via video en een podcast. Samen met FMDO, een organisatie die werkt aan positief samenleven in diversiteit gaan we op zoek naar verhalen rond het thema de natuur die we nu nog niet vaak horen. We wisselen verhalen uit met natuurgidsen! Verwacht je aan verrassende verhalen, soms intiem soms grappig, met een brede kijk op natuur. Met de professionele hulp van Relaas goten ze de verhalen in een podcast.
Plattelandscentrum Meetjesland – Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve
Waarom doen we wat we doen? En hoe doen we het? In een driedelige podcastserie kom je meer te weten over de gemeenschapswerking van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. Op onze site zetten we groot in op een innovatieve werkvorm voor gemeenschapswerking en dan in het bijzonder rond voedselvoorziening. Behalve onze pluktuin is er ook nog onder meer de moestuin en de hoogstamboomgaard.
Rebelle – Rebelle tussen de lakens
Wat betekent het om ‘last van je hormonen’ te hebben? Welke invloed heeft de pil op ons libido? Waar komen de blues na een bevalling vandaan? En wordt ons seksleven na de menopauze écht een soort van heet en droog woestijnlandschap? Dat en veel meer kom je te weten in 5 podcastafleveringen. Host Kirsten Lemaire onderzoekt telkens met enkele gasten waarom we van een broek vol goesting afglijden naar een libido in vrije val, en terug.
Rebelle Openhartig
Vrouwen- en mannenharten zijn anders. Maar velen, ook zorgverleners, weten dat niet. Wij willen meer aandacht voor de gezondheid van een vrouwenhart. Daarom lanceerden we o.a. de podcast ‘Rebelle Openhartig’. Dit weekend verschijnt onze 4de aflevering.
Wat hebben hartproblemen te maken met gendergelijkheid?
Vrouwen- en mannenharten zijn anders. Maar velen, ook zorgverleners, weten dat niet. We gaan in de geneeskunde nog altijd uit van het mannenlichaam als de norm. Symptomen die zich meestal voordoen bij vrouwen worden daarom vaak niet (op tijd) herkend. Daarnaast zijn er specifieke risicofactoren verbonden aan zwangerschap, borstkanker en menopauze, maar daar zijn we ons niet bewust van. En ook eventuele behandelingen zijn niet altijd op maat van het vrouwenlijf afgesteld. Spoiler: dit kost mensenlevens.
Dit is Rebelle Openhartig. In vier afleveringen duikt host Kelia Kaniki Masengo in het vrouwenhart. Want het feit dat dat wat anders klopt, mag vrouwen niet langer het leven kosten.
Similes – Wie zorgt, praat mee
Een op vier mensen kampt vroeg of laat met een ernstig psychisch probleem. De impact daarvan is groot. Wanneer je kind, je partners, een van je ouders, een broer of zus of iemand anders uit je omgeving te maken krijgt met psychische problemen, verandert er ook veel in jouw leven. Similes brengt een podcast vol persoonlijke verhalen van familieleden en vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ze hopen dat die getuigenissen zorgverleners en het beleid inspireren om beter in te spelen op de noden en de kracht van familie. En ze wensen dat veel naastbetrokkenen zich na het beluisteren van de podcast gesterkt voelen in de vele uitdagingen waarvoor ze staan.
Socius en De Buren
Yelena Schmitz maakte deze podcast en interviewde Arnon Grunberg en Annelies Verbeke over de hoopvolle toekomstverhalen die ze schreven voor het project ‘2084 – De toekomst is hoopvol’. De volledige teksten en die van 8 andere Vlaamse en Nederlandse auteurs zijn te vinden in het boek ‘Over over morgen’.
Vief vzw – Kleurrijke verhalen van ouderen
Met persoonlijke verhalen brengt Vief de diversiteit van de oudere generaties in beeld. Via ongedwongen interviews deelt Levenswijs de verhalen en maatschappelijke veranderingen van toen met de luisteraar van nu. Er wordt gesproken over onderwijs, migratie, racisme, geaardheid, zorg, ziekte, oorlog en liefde.
Zijkant – Girls make the city
Wat hebben meisjes nodig om zich vrij en veilig te voelen in de stad? Luister naar de wensen en dromen van Brusselse jongeren in deze podcastreeks, gemaakt door Elena Dikomitis.
Heeft jouw organisatie ook een podcast? Geef ons een seintje, zodat we dit lijstje kunnen aanvullen en elkaar kunnen inspireren.