1
2020
Zoomdebat: politisering in de strijd tegen racisme
De dood van George Floyd in Minneapolis in mei liet ook Belgen niet onberoerd. Ver weg maar toch zo dichtbij. Een maand later bracht de betoging van Black Lives Matter tegen racisme en politiegeweld in Brussel meer dan 10.000 mensen op de been.
Het persoonlijke is meer dan ooit politiek. Welke strategieën van politisering werken in de strijd tegen racisme en discriminatie? Tijdens de Trefweek 2020 organiseerden we hier een Zoomdebat over. Omar Ba, Primrose Ntumba en Youssef Kobo gingen met elkaar in gesprek. Allen gaan ze vanop de eerste rij, maar op verschillende manieren de strijd aan tegen racisme en discriminatie. Abbie Boutkabout modereerde het gesprek.
Over de sprekers
Abbie Boutkabout is scenarist, auteur en podcastproducer. In al haar werk exploreert ze thema’s als identiteit, migratie en ontworteling. De laatste tijd onderzoekt ze vraagstukken omtrent vrijheid van meningsuiting en polarisering. Voor haar podcast This Is What I Read praat ze met gasten over boeken uit het intersectioneel feministisch en dekoloniaal spectrum.
Omar Ba coördineerde van 2011 tot 2014 het Platform van de Afrikaanse Gemeenschappen. Hij werkt nu als freelanceconsultant en publicist rond inclusie en diversiteit. Dat doet hij onder meer voor Job@uBUNTU dat ernaar streeft om de kloof tussen de arbeidsmarkt en werkzoekenden van Afrikaanse herkomst (Afro-descendenten) te verkleinen.
Primrose Ntumba is parlementair medewerkster in het Brussels Parlement voor one.brussels-sp.a. Daarvoor werkte ze in het AfricaMuseum als link tussen het museum en de Afrikaanse diaspora. Sindsdien doet ze ook aan public speaking, copywriting en social media management voor culturele ondernemers.
Youssef Kobo is opiniemaker, ondernemer en auteur van Sire, er zijn geen allochtonen meer. Hij werkte een tijdje op het CD&V-kabinet van de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets. Met zijn initiatief A Seat At The Table organiseert hij ontmoetingen tussen jongeren en topmensen uit de bedrijfswereld en de politiek. Zo wil hij jongeren inspireren en tonen hoe ze kansen kunnen creëren.
Over de Trefweek
De Trefdag is normaal gezien hét jaarlijkse netwerkmoment van de sociaal-culturele sector. Dit jaar daagde corona ons uit om wat creatiever te zijn. Het resultaat: een gratis online event dat een week duurde met verschillende Zoomdebatten, webinars, informele netwerkmomenten en nabesprekingen. Je kan alle sessies gratis herbekijken op trefweek2020.socius.be/herbekijk.