jul
2
2024

Werk in beeld… (2)

Beroeps- en competentiekader, Sociaal-cultureel werken

Blog

Vier praktijkwerkers uit de sociaal-culturele sector tonen net als vorig jaar hoe hun takenpakket eruit ziet aan de hand van een fotodagboek. Ontmoet Liselotte Pattyn van Kwadraet, Isabelle Reynders van Samenhuizen, Alena Capova van Muntuit, Ikram Achahboun van Davidsfonds. 

Liselotte Pattyn, procesbegeleider Kwadraet

Herken jij de treinstations in Vlaanderen? Onze job als procesfacilitator brengt ons (bijna) doorheen het hele land…

Hier zie je collega’s Liselotte en Geert op terugweg van een boeiende training. We vinden het belangrijk om ons bij te scholen en ons netwerk verder uit te bouwen… Het is ook absoluut eens fijn om in de rol van deelnemer te mogen duiken

De organisatie Vondels vzw uit Ieper wil graag alle medewerkers uit hun organisatie meenemen in de visie van het oplossingsgericht begeleiden. Een visie waar wij volledig achter staan en die we ook met alle plezier mee uitdragen.

Onderweg naar het station van Brugge, na de begeleiding van een superfijne, leergierige en enthousiaste groep, kom ik deze tegen… Een vraag die we te weinig stellen, niet?

Hoe kunnen we meer moedige gesprekken voeren als bestuurders van onze holebi-organisatie in Vlaanderen? Samenkomst in het Roze Huis Antwerpen… om Safe Space te creëren en over te gaan naar Brave Space. Hoe? Daar komen we samen achter in een Gesprek Op Voeten & Deep Democracy-Gewijs. #Theartofholdingspace#Nowweretalking

We volgen een sessie bij De Federatie, meer bepaald een tweedaagse teambuilding: hoe kunnen we meer cocreatieve werkvormen inzetten? Learning by doing vanuit onze eigen praktijk.

Isabelle Reynders van Samenhuizen

Hey! Ik ben Isabelle en ik werk bij Samenhuizen vzw. We promoten en ondersteunen alle vormen van gemeenschappelijk wonen in Vlaanderen en in Brussel. Twee keer per week werk ik in ons kantoor in Schaarbeek. 

Voor de organisatie en de communicatie van onze activiteiten hebben we vaak drukwerk nodig. Posters, flyers, rapporten e.a. geef ik vorm in Adobe Indesign. Zo ook het programma van onze Samenhuizen Trefdag. Daarbij kiezen we steevast voor duurzaam drukwerk.

Tijdens de middag zijn we vaste klant bij Elan vzw. 

Mijn voornaamste taken zijn communicatiegerelateerd. Een communicatiestrategie opstellen, de contentplanning beheren (samen met mijn collega Bernard) én uitvoeren. Maar als inhoudelijk medewerker bepaal ik ook mee het aanbod van Samenhuizen vzw. ⚡

Eén keer per jaar gaat Samenhuizen op reis. Dan bezoeken we woongemeenschappen in het buitenland. Zo ontdekten we dit jaar de cohousings van Berlijn én trekken we in 2024 naar Frankrijk. Het deelnemen aan onze vele activiteiten brengt ook een leuke afwisseling in het werk.

Tijdens ons jaarlijks planningsweekend trokken we naar Rochefort in de Ardennen. Het team en het bestuur maken samen de (strategische) jaarplanning op. In het kort: hard werken én veel gezelligheid. 

Nog niet zo lang geleden kreeg Samenhuizen vzw een nieuwe huisstijl, inclusief een nieuwe website. Daardoor werd het ook tijd voor een frisse flyer. Ik schreef heel wat nieuwe copy om ons aanbod zo helder mogelijk te presenteren. 

Alena Capova van Muntuit

Kennismaking met Jeroen Buytaert van Buurtwerking Elegast – Den Dam in Antwerpen-Noord. Een boeiende babbel over hun werking en de mogelijkheid om te komen inspireren op onze jaarlijkse ontmoetingsdag Community Brouwers: innovatie- en netwerkdag voor communities (30 november 2023 in Antwerpen).

Voorbereiding voor een pitch voor studenten communicatiewetenschappen ingeschreven in het vak ‘Community Service Learning’ aan UGent. Welke communicatie en/of nudging technieken kunnen we gebruiken in gemeenschapsmunten? Studenten Manon en Esther nemen die vraag onder de loep in het kader van hun stageopdracht in het tweede semester.

Team Muntuit wordt ondersteund door fantastische vrijwilligers en experten tijdens onze selectiedag voor een nieuwe collega Aanstoker voor projecten en relaties! Drie straffe kandidaten, vijf uur kennismaking en uitdagende opdrachten. Nu nog beslissen wie de beste match is!

Ik geniet 5 minuten van het groen op de weg naar mijn coaching met Dette van Zeeland (Golven Maken). In het kader van de Innovatieve arbeidsorganisatie begeleidt Dette ons team in sociocratie en biedt ze ook vier individuele coachingsessies.

In de voormiddag heb ik een fijne kennismaking met andere Pulsegenoten op de Trefdag van het Pulse Transitienetwerk in Brussel

In de namiddag ga ik naar een boeiende uitwisseling over degrowth en welzijnseconomie met een paar concrete ideeën voor onze campagne rond Bruto Lokaal Geluk

Ikram Achahboun, halftijds stafmedewerker Beleid & Organisatie en halftijds regiocoördinator in Brussel bij Davidsfonds

Tijdens de eerste editie van ‘Tussen de soep en de feiten’ in Brussel, een bijzonder evenement dat in het hart van Brussel plaatsvindt. Elke eerste dinsdag van de maand kan je genieten van een welverdiende middagpauze in Muntpunt, waar je wordt verwelkomd met een heerlijke kom vegetarische soep, verzorgd door Atelier Groot Eiland. Terwijl je geniet van die hartverwarmende lekkernij, maak je je klaar voor een boeiende lezing over actuele onderwerpen.

Tijdens het interview met VGC voor onze ledenkrant voor Brussel ‘Het Accent op Brussel’ over ‘Paspartoe’ (de Brusselse UiTPAS). 

We komen samen met de Werkgroep ‘statutenwijziging Davidsfonds Brussel vzw’. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers, collega’s en Meester Matheï Steven.Pabbejiebb

Ik ben aan het oefenen voor het pannenkoekenfestijn in Schaarbeek. Op deze speciale gelegenheid zullen onze vrijwilligers, leden en sympathisanten verwend worden met overheerlijke pannenkoeken die door de medewerkers zelf en ter plaatse worden gebakken.

Tijd om gegevens in te voeren in Sisca. Sisca is een digitaal gegevensregistratiesysteem. De organisaties dienen jaarlijks de gegevens in te geven over hun werking, zoals het aantal afdelingen/groepen, vrijwilligers…

We hebben een teamvergadering met de collega’s regiocoördinatoren.

Ik ben bezig met de voorbereiding van onze visitatie: ik verzamel al het materiaal.

Ik heb vakantie:  een paar dagen Marokko doet deugd…

Dit artikel verscheen eerder in het Socius-magazine 2023, dat je hier kan bekijken en/of downloaden.

Vorig jaar gaven Annelies De Tender van Co-Searching, Hakan Kiliç van IC vzw, Charlotte Van Grembergen van Welzijnsschakels en Sarah Janssen van Onafhankelijk Leven een inkijk in hun werk. Hun ervaringen lees je hier.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top