Wat typeert de inzet van sociaal-cultureel werkers vandaag, maar ook in de toekomst? Pakweg anno 2030? Een uitdagende vraag. Op zoek naar antwoorden bracht Socius de afgelopen jaren heel wat praktijkwerkers, beleidswerkers, sectorvertegenwoordigers, opleiders en onderzoekers samen.
Dat bracht ons bij de volgende conclusie: in essentie bieden sociaal-cultureel werkers ondersteuning aan democratische veranderingsprocessen in onze samenleving. Ze dragen bij aan betekenisgeving, ontwikkeling van individuen, groepen en gemeenschappen en aan de vormgeving van een democratische, solidaire, inclusieve en duurzame samenleving. Een hele mond vol. Wees maar zeker dat daar heel wat komt bij kijken. In een beroeps- en competentiekader sociaal-cultureel werkers vind je al de knepen van het vak.
Dat beroeps- en competentiekader kan je vanaf 21 januari 2021 hier volledig en vrij raadplegen. Je kan hier dan ook de verhalen lezen van veertien sociaal-cultureel werkers die dat kader vandaag al geheel op eigen wijze in praktijk brengen en er de rapporten van de wetenschappelijke onderbouwing voor dit kader op naslaan.
Wil je er als eerste bij zijn om dit beroeps- en competentiekader te ontdekken, schrijf dan in voor het webinar ‘PRO2030, sociaal-cultureel werkers vandaag en morgen’ van 21 januari. Je maakt er stap voor stap kennis met de negen elementen het beroeps-en competetiekader sociaal-cultureel werkers anno 2030.
Interesse om zelf aan de slag te gaan met dit kader? Schrijf je dan in voor één van de volgende zoomsessies. Samen met collega’s ontdek je hoe je het beroeps- en competentiekader van PRO 2032030 in je eigen werkomgeving kan toepassen. Je neemt gratis deel, maar moet je wel vooraf inschrijven en we vragen je vooraf een screencast te bekijken.
- maandag 25 januari: voor sociaal-cultureel werkers (groep 1)
- donderdag 28 januari: voor docenten, begeleiders en opleidingsverantwoordelijken uit het hoger onderwijs
- donderdag 28 januari: voor coördinatoren uit sociaal-culturele organisaties
- vrijdag 29 januari: voor medewerkers uit het beleid en uit de bovenbouw van sociale en culturele sectoren