Pro 2030: een reflectie over je beroep als sociaal-cultureel werker
“Een sociaal-cultureel werker, wat is dat eigenlijk?” Een vraag die je wellicht al vaak gesteld is, maar die je tegelijk maar moeilijk in één zin kan beantwoorden. Toch? Want wat is er nu zo typisch aan je werk? Heel wat, zo blijkt uit ons project ‘Pro 2030’.
Voor ‘Pro 2030’ bracht Socius de afgelopen jaren heel wat praktijkwerkers, beleidswerkers, sectorvertegenwoordigers, opleiders en onderzoekers samen om de essentie van het beroep van sociaal-cultureel werker uit te puren. Zo heb jij voer voor reflectie over je job van vandaag, maar ook morgen. Pakweg anno 2030. Maar het project resulteerde ook in een soort vocabularium om helder over je eigen werk te praten. Over wat je doet, hoe je dat doet, voor wie en waarom.
In een notendop
Dat brengt ons bij de volgende conclusie: in essentie bieden sociaal-cultureel werkers ondersteuning aan democratische veranderingsprocessen in onze samenleving. Ze dragen bij aan betekenisgeving, ontwikkeling van individuen, groepen en gemeenschappen en aan de vormgeving van een democratische, solidaire, inclusieve en duurzame samenleving.
Een hele mondvol. Wees maar zeker dat daar heel wat komt bij kijken. In het beroeps- en competentiekader hieronder vind je al de knepen van het vak.
We hopen dat deze pagina je kan doen reflecteren, je bewustmaakt van de eigen aard van je beroep als sociaal-cultureel werker en je vooral ook even doet stilstaan bij die mooie job die je elke dag uitoefent.
Elementen beroepskader
Ondertussen op de werkvloer
Voor de ontwikkeling van het beroeps- en competentiekader legden we ons oor ook te luisteren bij de werkers zélf. Zij geven kleur en een gezicht aan hun beroep.
Maak kennis met onze sociaal-cultureel werkers.
Downloads
Wil je zelf aan actief de slag met het beroeps- en competentiekader? Je vindt hier heel wat ondersteunend materiaal.
Schema’s
Praktijkverhalen
Praktijkverhalen van 14 sociaal-cultureel werkers