Cultuur brengt mensen samen

Kris (53) houdt van mensen en theater. Ze werkt als coach met volwassenen met autisme, begeleidt mensen met een beperking en geeft ook theaterworkshops. De passie voor theater ontdekte ze bij WISPER, waar ze al tien jaar verschillende cursussen volgt. “Voor mij is theater niet alleen ontspanning, maar een manier om te groeien, anderen te ontmoeten en samen iets moois te creëren.”

WISPER organiseert artistieke cursussen dans, theater, muziek, fotografie, beeldende kunsten en literatuur voor volwassenen vanaf 18 jaar. Iedereen is welkom. Het aanbod is toegankelijk en gevarieerd voor absolute beginners en gevorderde amateurkunstenaars. Kris herinnert zich nog haar eerste stapjes in de theatercursussen: “Ik had geen zelfvertrouwen maar voelde me meteen op mijn gemak. Docenten creëren een veilige ruimte waar verbinding en creativiteit centraal staan, en waar deelnemers gehoord en gezien worden.”

Ook doorwinterde theaterliefhebbers vinden voldoende uitdaging en kunnen zichzelf blijven verbeteren. “Het draait niet over je prestaties of hoe goed je acteert, maar of je graag wil experimenteren en leren”, legt ze uit.

Leren door te doen

WISPER gebruikt een eigen kunsteducatieve werkmethode, die draait om doen. “WISPER staat voor mij voor ‘de makende speler, de spelende maker’. We ervaren al doende wat wel en wat niet werkt”, legt Kris uit. “Theorie komt aan bod, maar het accent ligt op voelen, proberen en doen. Ik hou van die speelse aanpak.

De focus ligt op het proces, niet op het eindproduct.

We leren onze creatieve energie ontdekken en ontwikkelen. We zitten allemaal veel te veel in ons hoofd. Als je een opdracht krijgt, ga je automatisch nadenken en praten, maar een docent van WISPER zal zeggen: ‘Probeer het’.” Volgens Kris zijn WISPERlingen mensen die experimenteren en op hun bek durven gaan. Fouten maken hoort erbij. “Bij amateurtoneel zou ik alles vanuit mijn hoofd benaderen of louter instructies opvolgen, maar dat werkt voor mij niet”, vertelt ze.

Groeien in vertrouwen

Voor Kis betekent theater meer dan een avondje ontspanning. Het heeft ook een impact op haar persoonlijke ontwikkeling. Ze ontdekt emoties, groeit in creativiteit en zelfvertrouwen: “Theater is een ongelooflijk mooie manier om mezelf tegen te komen. Om verbinding te maken met wat er in mij leeft, maar ook met wat er in de maatschappij leeft. Je wordt geraakt door wat je doet en maakt, en dat is onlosmakelijk verbonden met de maatschappij. In de weekendopleidingen bijvoorbeeld ben ik mezelf tegengekomen. Door de feedback die je krijgt – altijd op een liefdevolle en veilige manier – zet je stappen als persoon. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik met emoties omga, hoe en wanneer ik die toon, en hoe ik dat doe als acteur. Dat heeft me bewuster en authentieker gemaakt.”

“Van nature zorg ik vooral voor anderen en neem ik te weinig mijn eigen plaats in. Ik ben assertiever geworden. En al die creatieve energie zet ik in andere contexten in, wat mij, mijn relatie en mijn werk ten goede komt. Het heeft een sneeuwbaleffect”, vertelt ze.

Cultuur brengt mensen samen

Theater is meer dan een kunstvorm, het brengt ook mensen samen, creëert begrip en verzacht tegenstellingen. Dankzij de cursussen ontmoet Kris mensen met andere overtuigingen en ideeën. Een grote meerwaarde. “Hun normen en waarden doen me nadenken”, vertelt ze. Ook de informele momenten na de cursussen spelen een belangrijke rol. “Voor mij is het cafémoment na de cursus misschien wel even belangrijk. Ik ben een plakker”, lacht ze. “Ik heb dan boeiende gesprekken met mensen waarmee ik anders niet aan tafel zou zitten.”

Zo is WISPER een plek waar vriendschappen ontstaan. “Ik heb mijn hartsvriendin leren kennen tijdens een zomercursus. Met sommige deelnemers spreek ik ook buiten WISPER af, en ik zit in heel veel WhatsApp-groepjes”, lacht Kris. “We lachen veel en maken ontzettend veel plezier. Het samenwerken en creëren zorgt voor een gevoel van samenhorigheid en verbinding. Dat maakt mensen blij, en blije mensen stralen dat uit naar anderen. Dat komt de maatschappij alleen maar ten goede.”

De impact van WISPER reikt verder dan de deelnemers zelf. WISPER ziet kunsteducatie als een opdracht naar mensen én naar de samenleving. Ze zijn ervan overtuigd dat cultuur op verschillende manieren zin geeft aan een mensenleven en het fundament van een samenleving vormt. Kris gelooft dat de organisatie een belangrijke maatschappelijke rol speelt: “Als mensen zich creatief kunnen ontwikkelen, verspreidt die positieve energie zich. Gelukkige deelnemers maken een gelukkige maatschappij.”

Als mensen zich gehoord en gezien voelen, verspreidt die positieve energie zich.

Dromen verwezenlijken

De methodieken van WISPER hebben Kris ook geholpen om een droom van haar te verwezenlijken: theater toepassen in haar werk met mensen met een beperking. Samen met haar collega’s zet ze theater in als een hulpmiddel om psychosociale thema’s op een speelse manier te behandelen. “Bij gebrek aan een opleiding in België, volgde ik een dure opleiding in Nederland. Maar in alle eerlijkheid: in de praktijk heb ik veel meer aan wat ik bij WISPER heb geleerd dan aan die dure cursus. Daardoor voel ik me heel comfortabel in het geven van theaterworkshops. Dat gaf me het zelfvertrouwen om het te doen, ook al ben ik geen officiële theaterdocent. Zonder WISPER had ik dat nooit gedurfd. Eigenlijk heb ik onderschat wat ik gaandeweg bewust en onbewust heb geleerd bij WISPER”, besluit Kris.

Scroll to Top